2024. április 26., péntek

Kikotorják a Jegricskát

Oktatási műhely keretében mutatták be a temerini és verbászi önkormányzati képviselőknek azt a projektumot, amely a szélsőséges időjárási körülmények között a környezetbarát vízgazdálkodást hivatott megvalósítani a szerb és a magyar határ menti régióban. A projektum társfinanszírozója az Európai Unió, a Magyarország és Szerbia közötti Interregionális IPA programon keresztül.

A Jegricska Természetvédelmi Park bejárata (Góbor Béla felvétele)

A Jegricska Természetvédelmi Park bejárata (Góbor Béla felvétele)

A partnerségi projektum teljes költségvetése 1 758 447,43 euró, amelyből az Európai Unió (IPA) 1 494 680,31 eurót áll, a többit a magyarországi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Vajdaság Vizei Közvállalat és a tartomány Európai Ügyekért Alapja fedezi. A rendezvényt Mira Rodić, a temerini községi tanács tagja és Haász Gabriella, Vajdaság AT Európai Ügyek Alap helyettes igazgatója nyitotta meg.

A projektumot Jasminka Gajer, a Vajdaság Vizei Közvállalat és Tijana Krstić Maravić, az Európai Ügyek Alap képviselői mutatta be, dr. Ljiljana Nikolić, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára pedig előadást tartott a lápos mezőkről. Az oktatási műhely célja az volt, hogy az önkormányzatok képviselői megismerkedjenek a projektum tartalmával, tekintettel arra, hogy a tevékenység nagyobbrészt a két község területén valósul meg. A projektum megvalósításának keretében közös vízügyi igazgatást alakítanak ki Vajdaságban és Csongrád megyében, melynek során megakadályozzák a víz minőségének romlását Szeged közelében a Kurca folyón, és iszaptalanítás céljából kikotorják a Jegricska egy szakaszát, hogy javuljon a folyó vízének minősége. Elvégzik a víz hidrobiológiai elemzését az iszaptalanítás előtt is és utána is, hogy információt nyerjenek a folyóvíz minőségi változásáról. A Jegricskáról elnevezett Nemzetvédelmi Parkban a folyó mellé turistautat építenek, és egy tanulmány is készül a Jegricska Természetvédelmi Parkról.

Mira Rodić, a temerini községi tanács tagja rámutatott arra, hogy a projektum megvalósítása hatással lesz egy jobb és tartalmasabb idegenforgalmi ajánlattevésre, a vendéglátóipar fejlesztésére, a mezőgazdasági és egyéb tevékenységre, és így a magasabb foglalkoztatottságra is. A projektum megvalósítására megszabott határidő 2019. szeptember 30.