2024. április 26., péntek

Slavimo zajedno

U Subotici proslava, sećanja na tradicije Bogojeva

Zanatsko Kulturno Udruženje „Erne Lanji“ iz Subotice u obnovljenim prostorijama, organizovalo je predbožićni program povodom Adventa, na kojem je, između ostalih, učestvovalo Kulturno Udruženje „Janoš Aranj“ iz Bogojeva.

Na početku programa, predsednica Udruženja Katalin Mihalji je pozdravila sve prisutne. Ona je istakla da se u današnje vreme sve manje stavlja akcenat na važnost Božića i rođenje Hrista, a sve je važnije trošenje novca. Jedino oni koji organizuju male prikladne Božićne programe povodom ovog praznika čine pravu stvar time što preusmere fokus na tradiciju.

Zatim je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a održao svoj praznični govor.

-Zajednica Vojvođanskih Mađara u nekoliko poslednjih decenija, prolazi kroz veoma težak period. Mnogi su napustili zemlju, pokušavajući da nađu bolje uslove za život. Njih ne treba osuđivati, svako ima pravo na svoju odluku - rekao je predsednik. Mi koji se bavimo svakodnevnicom vojvođanskih Mađara, imamo zadatak da onima koji ostaju olakšamo i omogućimo da dođu do izražaja. Mi treba da sačuvamo sebe, da omogućimo onima koji nekada budu rešili da se vrate da imaju gde da se vrate - rekao je Pastor. Takođe je dodao da ova svečanost verno predstavlja vojvođanske Mađare, jer svi dobijaju ulogu.

U okviru svečanosti Gabriela Č. Tot, stipendista Petefi-etnografskog društva je održala predavanje o Božićnim običajima u Bogojevu, za koje se ne zna u mnogim mestima Karpatskog Basena.

Na priredbi su učestvovali članovi udruženja „Lanji“, muzički ansambl ,,Cserebogar“ , narodni ansambl „Veronika“, kao i Argaro grupa, dok su Bogojevčani prikazali Hristovo rođenje i Betlehem.

Program je zatvoren sa molitvom reformatskog sveštenika Lasla Harangozo.