2024. április 26., péntek

Kevesebb jövedelemadó marad az önkormányzatoknál

Óbecsén közvitát tartottak a község jövő évi, 1,4 milliárd dinárra tervezett költségvetéséről

Senki sem kíváncsi Óbecse község jövő évi költségvetésére – gondolhatnánk, hiszen a róla szóló keddi közvitán szinte csak azok jelentek meg, akiknek ez munkaköri kötelességük. Nem is lehetett ez másként: a reggel kilencre meghirdetett esemény időpontját az előző nap délutánján tették közzé a szervezők.

Az 1,4 milliárd dinárt meghaladó költségvetés tervezete szerint ebből az összegből a saját jövedelem 975 ezer dinár, a költségvetési felhasználók egyéb forrásokból megvalósított bevételeit több mint 32 millió dinárban határozták meg, az egyéb hatalmi szintekről származó bevételek közel 195 millió dinárra rúgnak, az átvitt eszközökből pedig 235 millió dinár szerepel a táblázatban. 
A költségvetésből 149 állandó alkalmazott bérét fizeti az önkormányzat és 46 olyan személyét, akik határozott időre szóló szerződéssel dolgoznak. A közös kasszából kapja a fizetését az óvoda 99 határozatlan és 20 határozott idejű szerződéssel dolgozó munkatársa is. Jövőre az önkormányzat nem tervezi karácsonyi, éves vagy más jellegű juttatások és bónuszok kifizetését, a költségvetés jubiláló direkt és indirekt felhasználói csupán a jubileumi jutalmaknak örülhetnek majd.
Dragan Tošić polgármester a közvitán szót ejtett a 2018-ra tervezett beruházásokról is, többek között a Kis-Bosznia városrész szennyvízhálózatának több évre tervezett kiépítéséről, a focipályánál lévő csatorna rendezéséről és a község új, 2,2 millió euró értékű közvilágításának a kiépítése érdekében alapítandó vegyes vállalatról.
Zorka Kosovac pénzügyi osztályvezető elmondása szerint a művelődési intézményekben, a helyi közösségeken és a községi közigazgatásban öt százalékkal lehet növelni a bérköltségeket: ezek a közalkalmazottak meg is kapják majd ezt a béremelést, de mivel jövőre az eddigi 80 százalék helyett a jövedelemadó 74 százaléka marad csak a községben, az indirekt felhasználók és a községi közigazgatás egyéb kiadásait csökkenteni kellett.
Az új költségvetésről valószínűleg december 26-án szavazhat majd a községi képviselő-testület.