2024. április 26., péntek

Méltó megemlékezés

Lezárult a Juhász Erzsébet-emlékév Topolyán – Fiatal írók, költők gondolták újra a Határregény első fejezetét
Benedek Miklós olvassa fel versét

Benedek Miklós olvassa fel versét

A topolyai Népkönyvtár 2014-ben vette fel a város szülötte, az elismert író, kritikus, irodalmár, Juhász Erzsébet nevét, aki hetven évvel ezelőtt, 1947. április 19-én született Topolyán, és ötvenegy éves korában hunyt el. Az írónő halála után a család a topolyai könyvtárnak adományozta az írói hagyatékot, így csaknem 1600 könyv, levél, kézirat, óravázlat, és személyes tárgyak is, fényképek és az írónő írógépe került az intézménybe. Idén márciusban a Topolya községi tanács Juhász Erzsébet-emlékévvé nyilvánította 2017-et. Az emlékév folyamán több programot szerveztek, amelyek középpontjában az írónő munkássága állt. Április 19-én az írónő özvegye, Csernik Attila grafikusművész digitális nyomdatechnikával készült, a könyvtár falán elhelyezett alkotásának bemutatásával vette kezdetét a rendezvénysorozat, és pénteken este JE-REMIX címmel fiatal vajdasági írók a Határregény első fejezetének újragondolásával született alkotásaik felolvasásával és az írónő emlékét idéző kisfilm vetítésével ért véget. Az emlékév a topolyai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az írónő családjának támogatásával valósult meg.

A záróünnepségen Náray Éva, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, és felidézte a rendezvénysorozat állomásait: az általános iskolások a Régi ház című mesefüzetet illusztrálták egy pályázat keretében, a középiskolások számára májusban nyomkereső vetélkedőt szerveztek, a diákok mobilapplikáció segítségével keresték meg a Senki, sehol, soha című kötet topolyai helyszíneit, és oldottak meg feladatokat. Bemutatták a Határregény szerb nyelvű fordítását is, majd  szeptemberben, a Topolyai Napok keretében Gazsó Hargita tartott előadást, és a topolyai Film-Múzeum civil szervezet kezdeményezésére emléktábla került az írónő házára.

A könyvtár fiatal vajdasági írókat, költőket kért fel arra, hogy írják újra a Határregény első fejezetét. Bencsik Orsolya, Benedek Miklós, Bíró Tímea, Fehér Miklós, Hernyák Zsóka, Komáromi Dóra, Patyerek Réka, Terék Anna és Váradi Ibolya tettek eleget a felkérésnek. A péntek esti zárórendezvényen ők olvasták fel írásaikat.

Patócs László, az est moderátora a szövegek keletkezéséről kérdezte a remixelő fiatal írókat, költőket, és bevezetőjében elmondta, hogy a Juhász Erzsébet-remix szövegei párbeszédet folytatnak a hagyomány egy fontos szeletével, és „így válik a veszteségeket a művészet révén formába öntő előszövegből valami új, valami értékes és valami, ami a rá következő korok íróit és olvasóit sem hagyja nyugodni.”

A felkérésre született szövegek a Híd folyóiratban is olvashatók lesznek.

Az emlékév zárásaként bemutatták a Bőröm alatt a külvilág, érzed? című kisfilmet, melyet Csernik Előd, az írónő fia, Antal Szilárd és Miskolczyi Renné készített.