2024. április 26., péntek
XXIII. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

Megtörtént a francia csoda!

Jelenet a döntőből (Fotó: Beta/AP)

Jelenet a döntőből (Fotó: Beta/AP)

Kevesen gondolták volna, hogy a világ mezőnyén átgázoló Norvégiának nehéz dolga lesz Franciaország ellen a 23. női kézilabda-világbajnokság döntőjében. A címvédő az utolsó, valós tét nélküli, Svédország elleni vesztes csoportmecset leszámítva a döntőig vezető úton valósággal letarolta a legjobb ellenfeleket is – az olimpiai bajnok Oroszországot 17 góllal verte –, s ilyen előzmények után igazán váratlan lefolyású mérkőzést láthattak a nézők. Olivier Krumbholz, a franciák edzője a mérkőzés előtt azzal viccelődött, szeretnének tíz gólon belül maradni a leendő bajnokokhoz képest…

A francia lányokon a kezdetektől látszott, hogy hisznek a győzelemben, és kőkemény védekezéssel állították szembe a kreatív norvégokat. A most nyolcgólos, a torna gólkirályi címét birtokló Nora Mørk hozta a vb-formáját, de társai már nem villogtak annyira – a hatgólos Kristiansen és a négynél megálló Løke nem bizonyult elegendő támogatásnak a franciák szoros ölelései mellett. A végig kiegyenlített találkozón mindkét csapat legfeljebb három góllal vezetett, s a hajrát a kiváló csapatteljesítményt produkáló franciák bírták jobban – tíz játékosuk iratkozott fel a gólszerzők közé, a kulcsfontosságú találatokat a végjátékban Allison Pineau és Alexandra Lacrabere lőtték.

Hamburg: Franciaország–Norvégia 23:21 (11:10)

Barclaycard Aréna, 11 500 néző, vezette: Christiansen, Hansen (dán).

Franciaország: Dancette, Ayglon 2, Pineau 4, Landre 3, Zaadi, Leynaud, Houette 4, Niakate 1, Darleux, Dembélé 1, Flippes 1, Kanor 2, Edwige, Nze Minko 3, Niombla, Lacrabere 2.

Norvégia: Grimsbø, Arntzen, Kristiansen 6, Løke 4, Skogrand, Ingstad, Mørk 8, Oftedal 1, Brattset 1, Lunde, Fauske, Christensen, Kurtović, Herrem, Solberg 1, Jacobsen.

Drámai holland bronz

Elképesztő fordulatokat és érzelmi hullámokat hozott a svéd–holland bronzmérkőzés. Az első néhány percben a svéd lányok ragadták magukhoz a vezetést, de a narancssárgák gyorsan felvették a ritmust, és fordítottak, majd egyre jobban elhúztak. Thomsen mester tanítványai a félidőben már 6 góllal vezettek Broch dudaszó pillanatában elengedett lövésével.

A második játékrészre olyan történt, amire senki sem számíthatott. A nagy előnnyel forduló hollandok két góllal kezdték a második játékrészt, ám ezután csaknem negyedóráig gólképtelenül játszottak, és a svédek 8:0-s szériát produkáltak (10:16-ról 18:16). A hajrára aztán újabb fordulat következett, a svédek egyre idegesebben kezdtek játszani, Signell edző lányai sorra rontani kezdtek támadásaikban. A holland feltámadásban kulcsszerep jutott a gyors szélsőknek, Malesteinnek és Smeetsnek, míg a győzelmet bebiztosító gólokat Polman szállította az utolsó percekben.

Hamburg: Svédország–Hollandia 21:24 (8:14)

Barclaycard Aréna, 11 162 néző, vezette: Alpaidze, Berezkina (orosz).

Svédország: Bundsen, Toft Hansen, Mellegard 3, Ekenman-Fernis, Stroemberg 1, Roberts 2, Sand 1, Gustin, Idehn, Westberg 1, Lagerquist 3, Gulldén 7, Blomstrand 3, Hagman, Jacobsen, Alm.

Hollandia: Kramer, Van der Heijden, Bont, Abbingh 8, Snelder, Knippenborg, Broch 4, Groot, Dulfer, Janković, Smeets 3, Rozemalen, Malestein 4, van der Wissel, Wester, Polman 5.

A világbajnokság végső sorrendje:

1. Franciaország

2. Norvégia

3. Hollandia

4. Svédország

5. Oroszország

6. Dánia

6. Montenegró

8. Csehország

9. Szerbia

10. Románia

11. Spanyolország

12. Németország

13. Dél-Korea

14. Szlovénia

15. Magyarország

16. Japán

17. Lengyelország

18. Brazília

19. Angola

20. Kamerun

21. Paraguay

22. Kína

23. Argentína

24. Tunézia

A világbajnokság álomcsapata:

Kapus: Katrine Lunde (norvég)

Jobbszélső: Nathalie Hagman (svéd)

Jobbátlövő: Nora Mørk (norvég)

Irányító: Grâce Zaadi (francia)

Balátlövő: Lois Abbingh (holland)

Balszélső: Siraba Dembélé (francia)

Beálló: Yvette Broch (holland)

MVP (a torna legértékesebb játékosa): Stine Bredal Oftedal (norvég)

A torna legjobb góllövői:

1. Nora Mørk (67, gólkirály)

2. Lois Abbingh (58)

3. Iveta Luzumová (47, cseh)

4. Isabelle Gulldén (46, svéd)

5. Karolina Kudlacz-Groc (44, lengyel)

5. Stine Bredal Oftedal (44)

7. Sabrina Fiore (43, paraguayi)

7. Ana Gros (43, szlovén)

7. Marketa Jerabková (43, cseh)

10. Katarina Bulatović (42, montenegrói)

10. Cristina Neagu (42, román)

10. Jovanka Radičević (42, montenegrói)