2024. április 26., péntek

Szabó Szebasztián bronzérmes!

A zentai fiatalember fantasztikus hajrában szerezte meg a harmadik helyet – Hosszú Katinka ismét hat arannyal zárt – Világcsúcs a zárószámban
Tökéletes felépítés, tökéletes technika: Szabó Szebasztián (Fotó: Beta/AP)

Tökéletes felépítés, tökéletes technika: Szabó Szebasztián (Fotó: Beta/AP)

Hatalmas hétvégét zártunk a Koppenhágában befejeződött 19. rövid pályás úszó-Európa-bajnokságon. Szombaton Hosszú Katinka megint szuverén módon hozta a két döntőjét, ezzel megismételte a két évvel ezelőtti teljesítményét, amikor szintén 6 aranyérmet szerzett, s ehhez vasárnap Kapás Boglárka is csatlakozott, aki a 400 méteres gyorsúszásban kiváló taktikával, a végén felőrölve német ellenfelét, régi fényét idézve új magyar csúccsal nyerte meg a számot. Ezután már csak a címvédő Cseh Lászlónak szurkoltunk 200 méter pillangón, de Laci sajnos második olyan világversenyét úszta úgy, hogy nem lett érmes. Helyette viszont Kenderesi Tamás mentette a haza becsületét, aki végül a harmadik helyen csapott be.

A szombati nap emlékezetes marad a vajdasági, azon belül is a zentai úszás történetében, mert Szabó Szebasztián révén ismét érem született Szerbiának, méghozzá az 50 méteres pillangóúszásban. Szebi futamról futamra javította meg egyéni legjobbját, s már az elődöntő után látszott, nagy dolgokra képes, ezt a fináléban be is bizonyította: a hármas pályán, a világbajnok brit Benjamin Proud mellett vágva a habokat végig követte a legjobbakat, s a becsapásnál valami hihetetlen szoros zárást láthattunk, mert az orosz győztes Alekszandr Popkov 22,42-vel ért elsőként a célba, a második Andrij Govorkov 22,43-mal követte, Szebasztián és Proud pedig 22,44-gyel csapott be! Ennél szorosabb befutó nem is lehet, de nem azon kell bánkódni, hogy Szebi hajszálnyira volt az aranyéremtől, hanem azt kell ünnepelni, hogy 21 éves korára bronzérmet szerzett egy ilyen elit mezőnyben, előrevetítve azt, hogy egy újabb csillagot kapott a szerbiai úszás, a zentai úszás történetében pedig immár ő a legjobb, megelőzve a Perthben elődöntős Czabafi Györgyöt.

A 200 méteres vegyesúszás dobogósai: középen Hosszú Katinka, jobbról Verrasztó Evelyn (Fotó: Beta/AP)

A 200 méteres vegyesúszás dobogósai: középen Hosszú Katinka, jobbról Verrasztó Evelyn (Fotó: Beta/AP)

A zárónapon egyébként több magyar döntősnek is drukkolhattunk, s azt is elkönyvelhettük, hogy az eddig peches, ezért bosszankodó svéd szupersztárnak, Sarah Sjöströmnek végre kijött a lépés, tegnap már két aranynak (100 m pillangó és 50 m gyors) mosolyoghatott, a nap utolsó egyéni döntőjében pedig az volt a kérdés, vajon az oroszok 17 éves csodagyereke, Kliment Kolesnyikov megszerzi-e a koppenhágai harmadik aranyérmét, és megdönti-e a friss, maga által felállított juniorvilágcsúcsot (23,10). Nos, a második dolog sikerült neki (23,07), de az olasz Simone Sabbioni kibabrált vele, mert 23,05-tel megverte őt.

De a csattanó ezután következett: az orosz vegyes váltó úgy rajtolt, hogy a már említett Kolesnyikov 22,83-at hasított, a végén pedig új világcsúcs született, az oroszok 1:30,44 alatt úszták le a 4×50 vegyest!

Európa-bajnokok, férfiak, 100 m mell: Adam Peaty (brit). 50 m pillangó: Alekszandr Popkov (orosz) 22,42, … 3. Szabó Szebasztián (szerbiai) 22,44. 100 m gyors: Luca Dotto (olasz) 46,11. 100 m vegyes: Marco Orsi (olasz) 51,76. 200 m pillangó: Alekszadr Karlanov (orosz) 1:50,54, … 3. Kenderesi Tamás (magyar) 1:52,25, … 5. Cseh László (magyar) 1:52,96. 50 m hát: Simone Sabbioni (olasz) 23,05. 5×50 m vegyes: Oroszország 1:30,44 – új világcsúcs.

Nők, 100 m mell: Rūta Meilutytė (litván) 1:03,79. 200 m vegyes: Hosszú Katinka (magyar) 2:04,43, 2. Verrasztó Evelyn (magyar) 2:08,09. 200 m gyors: Charlotte Bonnet (francia) 1:52,19. 50 m hát: Hosszú 25,95. 200 m mell: Jessica Vall Montero (spanyol) 2.18,41. 100 m pillangó: Sarah Sjöström (svéd) 55,00. 400 m gyors: Kapás Boglárka (magyar) 3:58,15. 50 m gyors: Sjöström 23,30. 4×50 vegyes: Svédország 1:44,43. Mix, 4×50 m gyors: Hollandia 1:28,39.

SZAKÉRTŐI SZEMMEL

„Nagyon büszke vagyok rá!”

Szabó Szebasztián sikere kapcsán nem sok büszkébb ember van a földön, mint Aleksandar Zelić zentai nevelőedző. Csütörtökön, a 100 méteres pillangó után már jelezte, szerinte biztos döntős lesz a rövidebb távon Szebi, de nem mertük elkiabálni, s lám:

– Fantasztikus! Szebi egy nap alatt háromszor javította meg a legjobbját, s én csak attól féltem a döntőben, nehogy a reakcióideje „túl” jó legyen, nehogy kizárják. Miután a 100-as döntőről csak „egy centivel” maradt le, a délelőtti előfutam után azt hangoztatta, az a fontos, hogy kiharcolja a finálét, akkor már minden lehet. Már a budapesti világbajnokságon, tizenötezer ember előtt is megmutatta, mentálisan nagyon erős versenyzőről van szó, hiszen a magyar fővárosban nem mindegy Cseh László mellett úszni. Ezúttal is bebizonyította, hogy a fejében minden rendben van, hiszen most meg a világbajnok Proud mellett hasított, s remélem, azt senkinek sem kell ecsetelni, mit jelent az a két századmásodperc, amivel az aranyról lemaradt. Ezzel Szebi egyértelműen a jelenlegi legjobb szerbiai úszóvá lépett elő, aki immár a világ élmezőnyébe tartozik, és nagy reményekkel nézünk a közeljövő elé. Az olimpiai éremről még korai beszélni, ettől függetlenül Szebasztián immár minden idők legjobb zentai úszója lett. Üzenetben írta: „Ahhoz képest, hogy milyen medencéből indultunk, nem is olyan rossz…” Remélem, hogy Belgrádban is észbe kapnak, milyen medenceviszonyok uralkodnak Zentán, és hamarosan javítanak az áldatlan körülményeken, mert meggyőződésem, hogy az úszás ismét lendületet vehetne ebben a városban.