2024. május 8., szerda

Zentán is megnyílik a zseniképző

Szabadka és Szerbia több más városa után Zentán is megnyílik a Kis Zseni elnevezésű iskola, amelybe december eleje óta írathatják be gyermekeiket a szülők, a képzés pedig január közepén kezdődik. A kétnyelvűre tervezett iskolában a mentális aritmetikára alapozva szándékozzák csúcsra pörgetni a matematikai képességeket, fokozva a diákok agyműködését, figyelmi kapacitását és optimalizálva a teljesítőképességüket.

– Az aritmetika szorzással, osztással, összeadással és kivonással foglalkozik – mondta Igor Marković, a Malac Genijalac programban részt vevő egyik zentai pedagógus, hozzátéve, hogy a gyerekek ezeket a számolásokat fejben végzik. Az iskola diákjai mindezt a kezdetben egy speciális abakusz segítségével sajátítják el. Ez a Távol-Keleten népszerű számológép abban különbözik az egykoron általunk is használt „társától”, hogy a felső oszlopán a golyók 5-től indulva egészen egytrilliárdot is mutathatnak, az alsók pedig az egyeseket jelölik, s két értéket összeolvasva szinte végtelen számú műveletet végezhetünk el. A gyerekek pedig, amennyiben mindezt az abakusz segítségével elsajátították, a továbbiakban, a számológépet maguk elé idézve, fejben végzik el a számolásokat.

Az eljárással játékos módon fejlesztik a diákok központi idegrendszerét, ezáltal sokkal jobban tudnak összpontosítani a körülöttük lévő dolgokra, jobban és gyorsabban tanulnak. A gyerekek nem arra törekednek majd, hogy bemagolják a tananyagot, hanem elképzelik mindazt, amit tanulnak, s a későbbiekben memóriájukból könnyebben föl tudják idézni. Az oktatás rendes tantermekben csoportokban folyik; 4–12 éves gyermekek jelentkezését várják az iskola elindítói, s a foglalkozásokat hétvégenként tervezik megszervezni mindkét nyelven, 3 × 45 perces rugalmas órákon. A tanár szerint annak ellenére, hogy intenzívek, nagyon jók ezek a képzések, s a gyerekek élvezik a tanórákat.

Zentán az Adai utca 5-ös szám alatt lévő helyiségben (egykori sportfogadó iroda) építik ki a tantermeket, és itt lesz megszervezve az oktatás. Az iratkozás december 1-jén kezdődött, az oktatás pedig majd januárban. A Kis Zseni iskola képviselői a zentai karácsonyi vásáron is népszerűsítik majd intézményüket, nyílt napokon pedig az érdeklődők megismerkedhetnek az oktatási módszerrel, és megtekinthetik az oktatás helyszínét is.

Az iskoláról bővebben a www.malacgenijalac.com internetes oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.