2024. április 26., péntek

A szövetkezetek túléléséért

Jelentős mértékben gyarapítják az államkasszát, mégis rendkívül szerény összeget kapnak a költségvetésből

A vajdasági mezőgazdasági szövetkezetek gazdasági helyzetéről tartottak konferenciát pénteken a Tartományi Képviselőházban. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság a 2017-es évre vonatkozó költségvetést illetően felismerte a társulások jelentőségét, és állást foglalt a földműves-szövetkezetekbe való csoportosulás mellett, mondta Vuk Radojević mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A szövetkezetek jelentős mértékben gyarapítják az államkasszát, rendkívül szerény összeget kapnak azonban az állami költségvetésből, jelentette ki Radoslav Jovanov, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség elnöke. Kiemelte, hogy a konferencia által számos, a mezőgazdasági szövetkezeteket érintő probléma is terítékre kerül. Az egyik ilyen problémakör a szövetkezetek riválisaiban rejlik, vagyis a szürkegazdaságban dolgozók jelentősen megnehezítik a társulások boldogulását.
A szövetség elnöke kiemelte, hogy tavaly a szövetkezetekre komoly feladat hárult, mivel az előírásaikat össze kellett hangolniuk az új szövetkezeti törvénnyel. Ezt a szövetkezetek több mint 80 százaléka sikeresen elvégezte.
– Gyakran felteszik a kérdést, hogy még nem mentetek tönkre? Nem hagytuk magunkat és másoknak sem engedtük meg hogy tönkretegyenek. A siker titka nagyon egyszerű: nem engedheted meg magadnak, hogy többet költs, mint amennyit termelsz – mondta Radovan Bokić, az Agro-Klek szövetkezet képviseletében.
A doroszlói Nagyrét földműves-szövetkezet húszéves fennállása során, minden egyes transzformáción kénytelen volt átmenni, hogy fennmaradhasson.
– Húsz évvel ezelőtt édesapám indította el a szövetkezetet, mivel Doroszlóról a gabonát leginkább 15-20 kilométeres távolságra vitték, így nem tudtuk az árut sem tárolni. Az azonnali kifizetések miatt pedig a jobb árakat sem tudtuk megvárni. Így édesapám összefogott a falu nagyobb termelőivel és megalakították a szövetkezetet, amely jelenleg több mint háromezer hektárt fed le – mondta Holló Roland, a Nagyrét földműves-szövetkezet elnöke.
A Vajdasági Szövetkezeti Szövetség legújabb kutatásaiból kiderült, hogy a 80 vajdasági szövetkezet mintegy 15 ezer embert von maga köré.