2024. április 26., péntek

Megerősíteni az óvodai módszertant

Óvodapedagógusok továbbképzésére került sor Szabadkán

Magyarország kormánya az idei évben külön figyelmet fordít a vajdasági óvodák eszközfejlesztésére és a magyar óvodapedagógusok továbbképzésére. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönve Cselekvő-felfedező tevékenység szervezésének módszertana az óvodában címmel negyedik vajdasági szakmai továbbképzését szervezte meg, amelyre Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban került sor. A programról Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke számolt be:

– Nagyszabású óvodafejlesztési program indult el idén Vajdaságban, köszönve a magyar kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek. A program két síkon valósul meg, egyik az iskoláskor előtti intézmények, óvodai épületek felújítása, tatarozása, eszközbeszerzése, másik a humán erőforrás, az óvodai pedagógusok képzése. A szabadkai képzéssel a negyedik témakör feldolgozásához értünk. Novemberben Újvidéken és Topolyán került megszervezésre egy-egy képzés, e hónap elején Magyarkanizsán, a szabadkai pedig zárja ebben az évben a képzések sorát. Ezen a képzésen harminc óvodapedagógus vesz részt, akik Szabadkáról, Kishegyesről, Magyarkanizsáról, Topolyáról és Apatinból érkeztek. Célunk, hogy a képzéseket a jövő évben minden intézményhez eljuttassuk és minden óvodapedagógus lehetőséget kapjon arra, hogy a hozzá közel álló témakörbe bekapcsolódjon – fejtette ki Jerasz Anikó.

Hajnal Virágtól, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjétől megtudhattuk, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2012 óta hirdet tematikus éveket:

– Minden tematikus évben szakmai és anyagi támogatást nyújtunk a kiemelt célcsoportnak. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program is kapcsolódik a tematikus évekhez. Megközelítőleg húsz továbbképzést szerveztünk a régiónkban, itt Vajdaságban az MNT a szakmai partnerünk. Jövőre folytatjuk a megkezdett munkát. Célunk, hogy helyben és minden magyar külhoni régióban legyenek képzők, akik a módszertant átadják a közösségnek – hangsúlyozta Hajnal Virág.

Szombathelyiné Nyitrai Ágnes, a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője, a program kidolgozásáról szólt:

– Ez a program a kisgyermekkori tanulásra irányul. Igyekeztünk összefoglalni azokat a legfontosabb új tudományos eredményeket, amelyeket a tanulásról tudunk, és ennek fényében az óvodai módszertant megerősíteni – mondta Szombathelyiné Nyitrai Ágnes.

A szabadkai képzés egyik résztvevője Talpai Zsana kishegyesi óvónő, budapesti képzésen is részt vett:

– Nagyon jó tapasztalatot nyújtott számunkra, ezt szeretnénk átadni a vajdasági kollégáknak. Az ott megtanultakat már igyekszünk a munkánk során is hasznosítani. Fontosak az ilyen képzések, mert általuk sokat fejlődhetünk – véli az óvónő.