2024. április 26., péntek

Városfejlesztés gyorsuló ütemben

Az Ekonomist: A világ 2018-ban elnevezésű konferencián nagykövetek, vállalkozók és gazdasági szakemberek gyűltek össze, a rendezvény fő témája pedig, hagyományosan a következő év gazdasági tervei, távlatai.

A konferenciát ezúttal is a Colour Press Group szervezésében a köztársasági képviselőházban tartják meg. A rendezvényen többek között beszédet mondott Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is. Elmondta, hogy az elmúlt évben ugyanitt bemutatta Újvidék kettős győzelmének eredményét: az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 és az Európa Kulturális Fővárosa 2021 cím elnyeréséhez kapcsolódó terveket.

– Akkor a tervekről és a projektumok megvalósításának a kezdetéről számoltam be, most egy évvel később már abban a helyzetben vagyunk, hogy mások beszélnek eredményeinkről, a felmérések is arról tanúskodnak, hogy kiváló a teljesítményünk. A turisták száma egy év alatt 14 százalékkal nőtt, tavaszra befejezzük Pétervárad óvárosának a rekonstrukcióját, összesen 21 épület homlokzatát újítottuk fel, a Žeželj híd helyén megépített híd ívei végre összeértek, elkezdtük a Vajdasági Rádió és Televízió új épületének az építését, modern tudományparkot alakítunk ki, építjük az új Sürgősségi Központot és az új Balett- és Zeneiskolát, az egyetemista várost felújítottuk, valamint számos városrészben útkarbantartási munkálatok folynak. Újvidék nem lenne ennyire sikeres, ha nem alakítottunk volna ki kiváló együttműködést a tartományi szervekkel, és ha az önkormányzatot nem támogatná a köztársasági kormány. Arra törekszünk, hogy minden szinten minél jobban teljesítsünk, figyelünk a piaci mutatók mozgására, ingadozásaikra és a piaci igényekre, megpróbáljuk ehhez igazítani az oktatási rendszerünket is. Sajnos ami az önkormányzatok igazgatását illeti, megörököltük azt a rossz gyakorlatot, amely az adósságok halmozására hangolt, működésképtelen közvállalatokban tükröződik. Újvidék ebből a szempontból nem különbözik sokban más önkormányzatoktól, de a Pénzügyi Tanács elemzése szerint mégis a tartományi székvárosnak a legstabilabb a pénzügyi helyzete, a költségvetésünk kiegyensúlyozott, és idejében történnek a kifizetések. Ami a jövő évet illeti, folytatjuk majd a megkezdett építkezéseket, és a megfelelő üzleti klíma megteremtését annak érdekében, hogy még több befektetést vonzzunk a városba. Továbbra is elvárom, hogy folytassuk az oktatási, fejlesztési és interkulturális projektumok megvalósítását, ami jobb életet biztosít majd Újvidék polgárai számára – magyarázta Vučević felszólalásában.