2024. április 26., péntek

Nők a tudományban

Három fiatal tudósnő kapta meg a nemzeti tudományos ösztöndíjat

Marija Genčić, Marija Miljković és Katarina Tomović érdemelte ki az idei Nők a tudományban elnevezésű tudományos ösztöndíjat. A fiatal tudósnőket a fémorganikus kémia, a mikrobiológia és a gyógyszerkémia területén végzett kutatásaikért jutalmazták az ösztöndíjjal, amit Szerbia területén kutatásaik folytatásához használhatnak majd fel.

A Nők a tudományban nemzeti ösztöndíjprogram hét évvel ezelőtt indult el az UNESCO-val együttműködő nemzeti bizottság, az oktatási minisztérium és a L'Oreal Balkán vállalat együttműködésével. Évente 5000 euró értékű ösztöndíjjal ajándékoznak meg három, tudományos munkával foglalkozó, 35 évnél fiatalabb nőt, akik a doktori tanulmányaikat végzik, vagy már befejezték, hogy ezzel is ösztönözzék őket a tudományos kutatás folytatására.

Brigitte Steller, a L'Oreal Balkán igazgatónője rámutatott, a világon a tudománnyal foglalkozóknak csupán a 28 százaléka nő, és csupán 3 százalékuk kapott Nobel-díjat. Ezt szeretnék megváltoztatni azzal a programmal, amit a világban az UNESCO-val közösen indítottak el még 1998-ban. A program elindítása óta mintegy 3000 tudósnőt támogattak 115 országban, közülük ketten Nobel-díjat is kaptak tudományban elért sikereikért.

A nemzeti ösztöndíjakat Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára, illetve Brigitte Steller adták át pénteken a kormány épületében.