2024. április 26., péntek

A termelők és a vevők közti közvetlen kapcsolatokért

Szabadka Város több mint kétmillió dinárral támogatja gazdasági rendezvények megszervezését

Szabadka Város gazdasági titkársága novemberben írta ki azon pályázatát, amelynek segítségével a város területén szervezett gazdasági vásárok, kiállítások révén október 31-éig megvalósított, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos projektumokat támogattak. A pályázat keretein belül ezúttal öt rendezvény támogatásáról született döntés, összesen 2,3 millió dinár értékben. Ezek a ludasi Fokhagymafesztivál, a szabadkai Méhészeti Napok, a bajmoki Farmernapok, a tavankúti Gyümölcs- és Kézművesfesztivál, valamint a szabadkai Nemzetközi Biotermék-fesztivál, a Biofest. A szerződések aláírására csütörtökön került sor.

A pályázattal kapcsolatban Újhelyi Ákos, Szabadka Város gazdasági tanácsosa nyilatkozott lapunknak:

Snežana Mitrović, a Biofestet szervező Terra's egyesület vezetője átveszi a szerződést Újhelyi Ákostól (Fotó: Gergely Árpád)

Snežana Mitrović, a Biofestet szervező Terra's egyesület vezetője átveszi a szerződést Újhelyi Ákostól (Fotó: Gergely Árpád)

– A pályázat célja az volt, hogy lehetőséget nyújtsunk arra, hogy a szabadkai kisiparosok és mezőgazdasági termelők közvetlenül a szabadkai polgároknak tudják eladni a termékeiket, megkerülve ezzel a viszonteladókat. Ez egy jó példát szolgáltat ahhoz, hogy az előttünk álló ünnepek nagybevásárlásait szintén a kisiparosoknál és a termelőknél bonyolítsuk le. Emellett azt is célul tűztük ki, hogy hosszú távú kapcsolatot alakítsunk ki a helyi termelők és a vásárlók között – fogalmazott Újhelyi, aki azt is elmondta, hogy a pályázatot jövőre meg szeretnék ismételni.
A bajmoki Sertéstenyésztők Egyesülete az idén augusztusban immár hetedik alkalommal szervezte meg a Farmernapokat. Cindel Antal, az egyesület elnöke lapunk kérésére elmondta:

Cindel Antal

Cindel Antal

– A farmernapok keretén belül minden évben sertéspörkölt-főző versenyt szervezünk, és többek között ennek a lebonyolításához szükséges alapanyagok beszerzésével, illetve a rendezvény megtartásához elengedhetetlen sátor bérlésével pályáztunk. A programban a főzőverseny mellett gép- és termékbemutatókra, szakmai előadásokra is sor kerül, hisz a rendezvény fő célja a mezőgazdaság, és azon belül is elsősorban a sertéstenyésztés fejlesztése – mondta Cindel, akitől azt is megtudtuk, hogy a rendezvénynek visszatérő vendégei vannak Magyarországról, Romániából és Szlovákiából is.

A ludasi talaj kedvez a fokhagymatermesztésnek, amely a mái napig nagy mennyiségű kézi munkaerőt igényel. Éppen ezért nem szabad csodálkozni azon, hogy immár másfél évtizede nagy sikerrel szervezik meg a fokhagyma fesztivált, amely, csakúgy mint az eddigi években, az idén is nagy tömegeket mozgatott meg, hisz megszervezését egybekötik a falunappal is. A szervezők nevében Kovács Gábor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak:

Kovács Gábor

Kovács Gábor

– A rendezvényünk célkitűzése megegyezik a jelen pályázat kiíróinak céljával, nevezetesen, hogy támogassuk a helyi termelőket, és azokat a csoportosulásokat, civil szervezeteket, amelyek a termelők helyzetének javításán fáradoznak. Fontosnak tarjuk, hogy olyan lehetőségeket szervezzünk, ahol a termelők be tudják mutatni saját termékeiket, illetve értékesíteni tudják azokat. Emellett a rendezvény a termelés fejlesztésében is nagy szerephez jut, hisz a termelők egymás közötti tapasztalatcseréje mellett szakmai előadásokra is sor kerül a rendezvény keretein belül – hallhattuk Kovácstól. Emellett azt is megtudtuk, hogy a rendezvény megszervezésére ezúttal csaknem 400 000 dináros támogatást kaptak, aminek egy részét nem titkoltan már a következő évi fesztivál megszervezésére fordítják.