2024. április 26., péntek
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Chris Froome doppinggyanúban

A négyszeres Tour-győztes szerint orvosa javasolta a dózis növelését

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) tegnap nyilvánosságra hozott közleménye szerint Christopher Froome brit országúti kerékpáros az idei Spanyol Körverseny (Vuelta a España) ideje alatt kedvezőtlen eredményt produkált egy doppingellenőrzésen. A négyszeres Tour de France-győztes versenyzőnek a vizeletmintájában a szalbutamol nevű asztmagyógyszer megengedett mennyiségének (1000 nanogramm/milliliter) kétszeresét találták. Az UCI-közlemény szerint a B minta eredményei megerősítették az első vizsgálatot.

Chris Froome, a Tour és a Vuelta idei győztese (Fotó: Beta/AP)

Chris Froome, a Tour és a Vuelta idei győztese (Fotó: Beta/AP)

A szalbutamol hagyományos asztmagyógyszer, hatására kitágulnak a tüdőbeli közepes és nagy légutak, így az anyag kedvezően hat a kerékpárosok rendkívüli oxigénfelvételi igényére. A szer azon anyagok közé tartozik, amelyeket az UCI a TUE-listára helyezett (Therapeutic Use Exemption, vagyis orvosi igazolással, terápiás okokból, de korlátozott mértékben használható gyógyszer). Az UCI szerint minden 1000 ng/mL-t meghaladó minta a szalbutamolból „kedvezőtlen analitikai eredménynek” (AAF) számít, kivéve, ha a versenyző szakorvosi úton bizonyítani tudja, hogy a lelet a megengedett terápiás mennyiség bevitelének hatására keletkezett.

Chris Froome idén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy – negyedik Tour-sikere után – életében először diadalmaskodott a szezon harmadik háromhetesén, a spanyol körön. Ez a duplázás korábban csak két legendás francia kerékpárosnak, Jacques Anquetilnek és Bernard Hinault-nak sikerült. Froome ráadásul az első kerekes lett, akinek az új érában jött össze a dupla, vagyis amióta a spanyol versenyt tavasz helyett ősszel rendezik, alig egy hónappal a Tour befejezése után.

Az asztmám egyre súlyosbodott a Vuelta ideje alatt, ezért az orvosom azt tanácsolta, hogy növeljem a szalbutamoldózisomat. Mint mindig, most is figyeltem arra, hogy ne használjak a megengedettnél nagyobb mennyiséget” – áll a versenyző nyilatkozata csapata, a Sky hivatalos közleményében.