2024. április 26., péntek

Ištvan Pastor - ovogodišnji dobitnik nagrade „Dunav“

Semjén Zsolt, Pásztor István i Dobos Menyhért (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt, Pásztor István i Dobos Menyhért (Fotó: MTI)

Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara, u utorak je u Budimpešti preuzeo nagradu „Dunav“, koja je ove godine šesti put dodeljena, a koju je osnovala Dunav Televizija, i koja se dodeljuje za partnere pojedince ili organizacije, koji unapređuju razmišljanje u okviru jedne nacije.
,,Ova nagrada predstavlja primer Mađarima u svetu, kako se čini usluga naciji“ - rekao je Žolt Šemjen, zamenik premijera.
On je dalje izneo, da je Ištvan Pastor tokom svoje karijere stalno pridavao veliku pažnju političkom i privrednom napretku Vojvodine ,,jer mu je cilj bio jačanje domovine“ u čemu konstruktivno sarađuje i sa srpskim partnerima.
Podsetio je: pre desetak godina, kad je Ištvan Pastor izabran za predsednika partije, SVM je ojačao, otvorio se prema drugim partijama u Vojvodini, što je dovelo do toga da se počne sa saradnjom. Smogao je snage da prestruktuira saradnju SVM-a sa srpskim političkim saradnicima. Istupanjem iz koalicije sa ranijim političkim partnerom, Demokratskom partijom, krenuo je stazama samostalnog bavljenja politikom u Vojvodini. Tada se SVM suočio sa istorijskom prošlošću i načinio korak ka pomirenju, u čemu je izuzetno zaslužan Ištvan Pastor. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima su dobili četiri mesta u parlamentu.
U Karpatskom Basenu, Vojvođanska zajednica Mađara je jedna od najorganizovanijih, mnogi zajednički programi privrede sa Mađarskom državom rade uspešno.
Ištvana Pastora čini izuzetnim i to što on uvek zna šta je potrebno stanovnicima Vojvodine za opstanak, razvoj i privredu. Politički je pronicljiv, rečit, odlučan vođa, jedan od najharizmatičnijih vođa današnjice Karpatskih Basena.
Ištvan Pastor: Uvek sam se izjašnjavao i osećao kao Mađar i u poslednjih devet decenija prvi put u Vojvodini ovo nije hendikep.
,,Biti Mađar u Vojvodini je prednost, znači poštuju nas, uspeli smo da postignemo da nas prihvate i kao zajednicu i kao pojedince“ - rekao je nagrađeni.
Dodao je: ovo je rezultat sedmogodišnje saradnje sa Mađarskom vladom, jer nam je ubeđenje da zajednica može da napreduje samo ako svaki pojedinac i svaki deo zajednice jača. Kao što je rekao da je za ovo neophodna koordinirana saradnja poslednjih godina tako funkcioniše, kako nismo mogli ni da pretpostavimo, tako da Mađari koji žive na tim teritorijama mogu reći da napreduju u zavičaju.
Menjhert Doboš, direktor Nonprofit Zrt. Dunav medijskog servisa, je izneo: Dunav Televizija je osnovala to priznanje, čiji je zadatak da ,,u 20. veku rasparčane teritorije poveže maternji jezik i Mađarska kultura.“
Odlikovanje je dodeljeno šesti put: prvi put je dodeljeno Šandoru Čori, piscu, jednom od osnivača Dunav televizije, zatim je dodeljeno Šandoru Šara, prvom predsedniku Dunav Televizije, Laslu Tekešu, reformatskom svešteniku, predstavniku evropskog parlamenta. 2015. je nagradu dobio Čemadik, Mađarski Savez za društveno i javno obrazovanje iz Slovačke, a prošle godine Mađarski Kulturni Savez iz Karpatskih Basena.