2024. április 26., péntek

Négy évtizede a művelődés szolgálatában

Változatos programok várják a zentaiakat

Negyven éve alakult meg a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. Hugyik Richárd igazgató lapunknak elmondta: a decemberi programokat úgy igyekeztek összeállítani, hogy minden korosztály találhasson magának érdekes rendezvényt.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A rendezvénysorozatot december 7-én Diószegi Ágnes Porcicák című mesekönyvének a felsőhegyi bemutatója nyitotta meg; úgyszintén ezen a napon rendezték meg Zentán a Nemzetek együttélése Európa ezen részén című ismeretterjesztő előadást, másnap pedig a Juhász zenekar gyermekműsorát kísérhették végig az általános iskolások.

A folytatásban 13-án, vagyis ma 18 órakor az Aracs folyóirat Álom hava című különszáma mutatkozik be a Zentai Alkotóházban, aminek keretében Bicskei Zoltán filmrendező, valamint az Aracsnak, a délvidéki magyarság közéleti folyóiratának a szerkesztőbizottsági tagjai lépnek föl. Holnap, csütörtökön 10 órától a Zentai Magyar Kamaraszínházban a Hófehérke óvoda Dárika bábcsoportja lép föl a legkisebbek előtt, szombaton pedig ismét az alkotóházba tevődik át a rendezvénysorozat, amikor is a VIII. Nemzetközi Művészeti Műhely hagyományos ünnepváró programjára invitálják az érdeklődőket. Vasárnap 15.30-kor nyitják meg a Városi Múzeum hagyományos aranyvasárnapi kiállítását, amelynek keretében a múzeum Székely Tibor-gyűjteményéből válogatnak a szervezők.

December 19-én, kedden Zentára is ellátogat a Vajdasági Vándormozi, amelynek keretében 19 órától a Művelődési Ház színháztermében a Kincsem című magyar romantikus kalandfilmet tekinthetik meg a filmkedvelők. Herendi Gábor filmje 420 ezres nézőszámával egy kivételével maga mögé utasította a 2017-ben bemutatott összes hollywoodi szuperprodukciót, a magyar filmek közül pedig egyedül A Viszkis című életrajzi filmnek nagyobb a nézettsége.

Nem lesz hiány zenei programokban sem: 20-án, szerdán 18 órától a városháza dísztermében a szabadkai Golden Trió lép föl, 27-én pedig Elköltött évek címmel Krnács Erika, Verebes Judit, Szerda László és Zsoldos Ervin a József Attila halálának 80. évfordulója emlékére készült verses-zenész összeállításukat mutatják be 19.30-tól a színház kamaratermében. A jubileumi rendezvénysorozat záróeseményét december 29-én, pénteken rendezik meg, amikor is a Zentai Alkotóházban 18 órától Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött, Bolíviáról szóló úti élménybeszámolóján vehetnek részt az érdeklődők.