2024. április 26., péntek

Szerbia erős és stabil Boszniát szeretne

Szarajevói látogatáson a védelmi miniszter

Elégedett az együttműködéssel Szerbia és Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere, és a mai szarajevói megbeszélésen számos kérdést nyitott meg, melyekkel jövőre még foglalkozni kell. Aleksandar Vulin és Marina Pendeš egyetértett abban, hogy a két ország közötti kooperáció megfelelő szinten van, de ez nem jelenti azt, hogy mindennel elégedettnek kell lennünk.

A legmagasabb katonai tiszteletadás (Fotó: Beta)

A legmagasabb katonai tiszteletadás (Fotó: Beta)

Pendeš kijelentette, jövőre az oktatásügy és a katasztrófavédelem területén lehetne az eddiginél is szorosabb kapcsolatokat kialakítani. A béke, a biztonság és a régió stabilitása közös célja mindkét államnak – értettek egyet a beszélgetőpartnerek. Mint közölték, a regionális fórumokon való részvétele is jelentős mind a két országnak, a jövőben a védelem, és a közbeszerzési pályázatok terén is jobb eredményeket  tudnának elérni összehangolt munkával. Vulin úgy fogalmazott, hogy Szerbia érdeke egy erős, stabil, sikeres Bosznia-Hercegovina, ahol jól érzik magukat az emberek, függetlenül attól, melyik vallási felekezethez vagy nemzetiséghez tartoznak. Hozzátette: megállapodtak abban, hogy a természeti katasztrófák esetében közös bevetésre van szüksége a két államnak, ahogyan a migránsválság alakulását is fokozott figyelemmel kell kísérnie Boszniának is és Szerbiának is.

Vulin reagált Bakir Izetbegović boszniai hármas elnökségi tag azon kijelentésére, melyben Koszovó elismerésének a lehetőségéről beszélt.

– Amikor efféle kijelentést hall az ember, reagálnia kell. Az államnak ilyenkor fel kell lépnie, össze kell hívnia a témában illetékes legfontosabb tisztségviselőket. Emlékeztetem mindannyiukat arra, hogy két évvel ezelőtt gyilkossági kísérletet hajtottak végre Srebrenicán Aleksandar Vučić ellen. A mai napig sem büntettek meg ezért az esetért senkit. Még mindig úgy viselkedik mindenki, mintha semmi sem történt volna. Ha Szerbia területén történt volna ehhez hasonló eset, mindent megtettünk volna azért, hogy fény derüljön az igazságra. Aleksandar Vučić sem tette szóvá a történteket – jelentette ki Vulin, aki hivatalos belgrádi látogatásra hívta meg szarajevói kollégáját.

A találkozón szó volt a boszniai parancsnokok szerbiai képzésének lehetőségéről, valamint a nemzetközi békemissziókban történő együttes részvétel lehetőségéről is.