2024. április 26., péntek

Tolerancia kiállítás a belvárosban

Az emberi jogok világnapja alkalmából vasárnap este a Szabadság téren megnyílt a Tolerancia elnevezésű kiállítás, amelynek keretében 53 plakátot állítottak ki, szerzői világhírű dizájnerek.

A Mirko Milić szerző által megálmodott és összeállított kiállítást eddig már a világ minden táján láthatták. Az összes olyan városban megszervezték, amelyekből a projektumban részt vevő dizájnerek származnak. A Szabadság téren megszervezett megnyitóünnepségen jelen volt többek között Kyle Scott amerikai nagykövet, Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja, Slavimir Stojanović, a kiállított plakátok egyik dizájnere és Jelena Banjac művelődéstörténész.

– A világ legjobb dizájnereiről van szó, a kiállított művek közös üzenete, hogy minden ember egyforma jogokkal rendelkezik, és senkit sem szabad megkülönböztetni, semmiféle alapon. Sajnos annak vagyunk tanúi, hogy az emberi jogokat világszerte sárba tiporják, ezért minél gyakrabban kell hirdetni az emberiességet, mindenki mutasson példát a hétköznapokban is. Európa jövőbeni kulturális fővárosa valódi házigazdája lehet ennek a kiállításnak, mert ugyanazokat az értékeket képviseli, mint a plakátjaikat kiállító művészek, ezek pedig a társadalom és az emberek közötti kapcsolatok szorosabbá fűzése – magyarázta Rožić, majd köszönetet mondott Mirko Milićnek azért, hogy megszervezte a kiállítást és a művészek részvételét.

Milićet, a jugoszláviai régió talán legismertebb dizájnerét többször is az intolerancia késztette alkotásra.

– Az intolerancia gyakran a „téves” táborhoz való tartozás, a „nem megfelelő” bőrszín, a „téves” szexuális beállítottság, vagy a „téves” hit miatt alakul ki. A felsorolt „téves” okok közül az ember hárommal születésétől kezdve „rendelkezik”, ezért viszont senki sem okolható. Ezen a három „téves” dolgon kívül (kb. 10 százalék), teljesen egyformák vagyunk (kb. 90 százalék) – mondta Milić.

A Tolerancia kiállítást eddig Ljubljanában, Cetinjében, Szarajevóban, Mariborban, Belgrádban, Brediben (Hollandia), Madridban (Spanyolország), Seattleben (USA), Menlo Parkban (USA), Izmirben (Törökország), Santo Domingóban (Dominikai Köztársaság) és Harkovban (Ukrajna) láthatták az érdeklődők. Újvidéken december 29-éig lesz megtekinthető.