2024. április 26., péntek
APATIN

Kényszerintézkedések a vízdíj behajtására

Az apatini Naš dom kommunális közvállalat évek óta küzd a vízdíj behajtásával, a kinnlevőség immár veszélybe sodorta a közvállalat működését. A behajtás érdekében a törvény kényszerintézkedésekre ad lehetőséget, ám azok csupán megfelelő községi határozat mellett érvényesíthetők. Magyarán, a közérdekű kommunális szolgáltatás csak akkor szüntethető meg a végső fogyasztó esetében, ha a törvényt helyi kommunális rendelettel érvényesítik.
Ez megtörtént a községi képviselő-testület legutóbbi értekezletén, megszavazták ugyanis, hogy kényszerintézkedések alkalmazhatók a tartozások behajtása érdekében. Az írásbeli fölszólítások eddig kevés eredményt hoztak, jószerével rá se hederített senki, különösen az ipari fogyasztók, amelyek – miként az értekezleten elhangzott – pimaszul viselkednek, eddig se fizettek, és bizonyára továbbra sincsen szándékukban.
Az újonnan meghozott határozat értelmében a vízszolgáltató nemcsak figyelmeztethet, hanem konkrét intézkedéseket is tehet. Azokkal szemben, akik 20 000 dinár alatti összeggel tartoznak, vízkorlátozást vezethet be egy redukciós berendezéssel, ami lehetővé teszi, hogy a fogyasztó a csapból összecsöpögtessen egy pohárnyi ivóvizet, de a WC-öblítőt, a mosogatót, a mosógépet már nem használhatja, mert annyi vizet nem kap. Ha harminc nap elteltével se egyenlíti ki tartozását, vagy nem állapodik meg a szolgáltatóval a vízdíj részletekben való törlesztésében, lekapcsolják a vízvezetékről, miként mindazokat, akiknek a tartozása meghaladja a 20 000 dinárt (őket azonnal). Ám aki fizet, vagy részletekben törleszti adósságát, 48 órán belül újra teljes vízellátásban részesül.
Az ülésen Péter István kupuszinai képviselő elmondta, hogy a községben a faluja a legszorgosabb a kommunális terhek fizetésében. Ezeket a kiadásokat korábban a helyi közösség hajtotta be, ám amikor elemezték a helyzetet, kiderült, a szegények a jól fizetők, a nagygazdák, akik havonta akár 200 köbméternél több vezetékes vizet is elhasználnak, ritkán tolongtak a pénztár előtt. Miként mondta, a víz nem szociális kategória, és nincs rendjén, hogy amíg a becsületes, szegényebb polgár állja a számláit, a tehetősek igyekeznek elkerülni a törlesztést.
Milan Škrbić községi elnök kiemelte, hogy a kényszerintézkedéseket nem az apatini átlagpolgárral szemben kell meghozni, hanem a pimasz és szemtelen nagyfogyasztókat kell megregulázni.