2024. április 26., péntek

Akadályba ütközik az élelmiszerexport

A Koszovó-párbeszéd vitafórumán a gazdasági élet képviselői taglalták meglátásaikat

Koszovó óriási lehetőségeket rejteget a szerbiai vállalatok számára, de rendkívül nehézkes az élelmiszer-kivitel, elsősorban az összehangolatlan szabványok és előírások miatt. Ugyancsak hátráltatja a kereskedelmet a gyógyszerek kiszállításához szükséges engedélyek hiánya, valamint a jövedéki adóval sújtott áru értékesítésében megmutatkozó problémák – állapították meg ma a Koszovóról szóló belső párbeszéd sorrendben negyedik vitafórumán, amelyet ezúttal a Szerbiai Gazdasági Kamarában tartottak meg üzletemberek részvételével. Kilencven szerbiai cég képviselője jelent meg a tanácskozáson. Marko Đurić, a Koszovó-ügyi kormányiroda vezetője úgy fogalmazott: a hatalom feladata támogatásáról biztosítani a Pristinával való gazdasági kapcsolatokat. Mint mondta, Szerbia felkínálta együttműködését az ottani szerveknek, s továbbra is várja a reakciót. Đurić lényegesnek mondta azt is, hogy a szerb vállalatok minél nagyobb mértékben valósítsanak meg beruházásokat Koszovó területén.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara vezetője fontosnak nevezte, hogy a szerb és a koszovói kamara állandó kapcsolatot tartson fenn.

– Számos kérdést sikerült már a múltban rendeznünk, ilyenek voltak a vámilletékekkel vagy az áruforgalommal kapcsolatos gondok. Ennek ellenére még sok a megoldatlan kérdés – fogalmazott Čadež.

A Szerbia és Koszovó közötti külkereskedelmi mérleg Szerbiának kedvez, 420 millió eurós a kivitelnek köszönhető többlet szerb oldalon. Az idén január és szeptember között 366 millió eurót tett ki az árucsere-forgalom, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az áruforgalomban a szerb kivitel 342 millió euróval, a Koszovó területéről fogadott import pedig 23 millió euróval vett részt. A közép-szerbiai vállalatok érdekeltek a leginkább abban, hogy jó kapcsolatokat tartsanak fenn a koszovói cégekkel – hangzott el a tanácskozáson –, a cél az lenne, hogy együttesen lépjenek fel a fejlődő országok piacán. Čadež arra emlékeztetett, hogy az Európai Gazdasági Kamarák Szövetségének szervezésében még 2013-ban létrejött a kommunikáció a koszovói és a szerbiai kamara között, azóta 17 hivatalos megbeszélést, számos közös kiállítást, szemtől szembeni üzleti találkozót szerveztek. A találkozók nem voltak eredménytelenek, összehangolták a növény-egészségügyi előírásokat, a vállalatokat minősítő kritériumokat, a szabad árucserében megmutatkozó problémákat is rendezték. Most elsősorban az élelmiszeripar helyzetét nehezítő akadályokat kellene elhárítani – mondták a megbeszélésen többen is, mert ha ez nem történik meg, Szerbia egyszerűen elveszíti majd a versenyt Koszovó területén az élelmiszert exportáló más államokkal szemben. Az adminisztratív átkelőkön állategészségügyi állomásokat, az élelmiszer kiviteléhez szükséges infrastrukturális egységeket kellene kialakítani. Törökország és Albánia nem kéreti magát, már nyomulnak a koszovói piac lehetőségeinek kihasználása érdekében.

A Koszovóval kapcsolatos belső dialógus során decemberben még három megbeszélést terveznek, az egyik a sportszövetségek helyzetére, a másik ismét a gazdasági kapcsolatokra, a harmadik pedig az egészségügyre próbál majd rávilágítani. Október 30-án tartották a témával kapcsolatos első összejövetelt, ezen jogászok mondták el a Koszovóval kapcsolatos meglátásaikat. Ezt követően a tudományos élet képviselői is véleményt formáltak az őket érintő kérdésekben az újvidéki Szerb Maticában.