2024. április 26., péntek

Hat és fél millió euró a biológiai sokszínűségért

Hosszú ideje nagy problémát jelent a Palicsi-tó vizének szennyezettsége. Éppen ezért bír nagy jelentőséggel az a szerződés, amelyet november tizenhetedikén írt alá a németországi KFW bank, a szerbiai Építésügyi, Közlekedésügyi és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka Város, a Palics–Ludas Közvállalat, valamint a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, és amelynek értelmében az elkövetkező időszakban 6,5 millió eurót fordítanak a Palicsi- és Ludasi-tó védelmére, illetve biológiai sokszínűségének megőrzésére.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Lapunknak nyilatkozva Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere elmondta, a szerződés aláírásához több előfeltételt kellett teljesíteni, amelyet az elmúlt egy évben sikerült is végrehajtani:

– Az egyik feladat Palics település szennyvízhálózatának és csatlakozási vonalának kiépítése. Erre vonatkozóan kidolgoztuk a projektum műszaki dokumentációját, amely magában foglalja a szennyvízcsatornát, a szivattyúállomást és a csatlakoztatási vonalat, amelynek segítségével a hálózat össze lesz kötve a városi szennyvíztisztítóval. Másrészt a média és a palicsi helyi közösség szervezésével megszerveztünk egy lakossági fórumot, ahol a palicsiak tájékoztatást kaptak a projektum fontosságáról, illetve azokról a nélkülözhetetlen lépésekről, amiket ők is fel kell, hogy vállaljanak, vagyis legkevesebb hétszáz háztartásnak szándéknyilatkozattal ki kellett jelenteni, hogy a csatornahálózatra rá fog csatlakozni – fogalmazott Horvát.
Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy a projektum összegének 67 százalékát fordítják a csatornahálózat kiépítésére, míg 23,8 százalékát a Palicsi- és Ludasi-tó körüli védőövezet kialakítására. Utóbbival kapcsolatban Horvát Tímea elmondta:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az elmúlt egy évben megtörtént a Palicsi-tó negyedik szektora keleti partjának kisajátítása, 124 parcella került feldolgozásra. Továbbá folyamatban van a nyugati part első fázisának kisajátítása – nyilatkozta az alpolgármester.
Az összeg 6,2 százalékát a meglévő szennyvíztisztító fejlesztésére fordítják, három százalékát pedig biomanipulációra, vagyis a nem őshonos fajok kihalászására. A projektum szakmai konzultánsának kiválasztása folyamatban van, és ezt követi majd a projektum megvalósítása ütemtervének kidolgozása.