2024. április 26., péntek

Ha esik a hó...

A Komgrad téli szolgálata felkészült a téli úttisztításra – Mintegy 46 tonna ipari só és csaknem 30 tonna zúzott kő van raktáron

A topolyai kommunális közvállalat még november 15-én bevezette a téli ügyeletet, amely jövő év március közepéig tart, arra az esetre, ha az időjárás következtében járhatatlanná válnak az utak. A december elején lehullott hó emiatt nem is okozott különösebb gondokat.

A hétvégi hóesés nem okozott gondot Topolyán (Herceg Elizabetta felvétele)

A hétvégi hóesés nem okozott gondot Topolyán (Herceg Elizabetta felvétele)

– A szolgálat operatív tervében részletesen felvázoltuk azokat a teendőket, amelyeket rendkívüli esetekben kell elvégeznünk, megkönnyíteni ezzel a közlekedést azokban az utcákban, útszakaszokon, amelyek tisztítása a közvállalat hatáskörébe tartozik – nyilatkozta Domány Dudás Diana igazgatónő. – Ebben meghatároztuk azt is, hogy mely területek élveznek prioritást, hol a legfontosabb eltakarítani a havat.

Ezek szerint legelőször a Csantavéri utat a vasúti átjárótól a karkatúri tyúkfarmig takarítják mintegy 3 km hosszan, majd a következő utcák, terek, illetve útszakaszok jönnek: a Korvin Mátyás, Szent István, Heroj Pinki, Dr. Aleksandar Šijačić, Széles, Jovan Popović, Branko Radičević, Vásártér, a Pajzs utca egy szakasza, a Szent Illés tér, Vasa Pelagić, Edvard Kardelj és a Durmitor utca. Az említett városrészeken letúrják a havat, szükség szerint só és kőzúzalék keverékével szórják be az utakat. Ügyelniük kell arral, hogy ezeken a területeken ne legyen hosszabb a forgalomkiesés 4–6 óránál naponta és lehetővé kell tenni a járművek legalább 50 km/órás haladási sebességét.

Fontossági sorrendben a következő utcák tisztítását kell elvégezni: André István, Lenin, Malom, Svetozar Marković, Zmaj Jova, Bolyai Farkas, Karađorđe, Duna, Dr. Zoran Đinđić tér, Fruška gora, Május 1., Ifjúság, Plitvice, Szarajevó és az Élmunkás utcák a Moravicai útig. A második prioritási szakaszba tartozó területeken már csak a lejtős-emelkedős részeket szórják le, és itt a forgalomkiesés 6–12 órán át tarthat. Itt a 40 km/órás haladási sebességet kell szavatolni a járművek részére, téli felszerelés használata mellett.

A harmadik szakasz tisztítására csak az első két körzet takarítása után kerülhet sor. Ide tartozik a Moravicai út egy szakasza és a Karađorđevo felé vezető út, a Becsei út Kavillóig, a Bajsa–Duboka–Srednji Salaš szakasz, a Moravicai út–Tomislavci, a Duboka–Újcservenka útvonal, illetve a Zentai utat a Becsei úttal összekötő 3 km-es út. Itt lehetővé kell tenni, hogy téli felszereléssel 40 km/órás sebességgel közlekedhessenek a járművek.

A téli szolgálat vezetője Delić Nikola. Öt gépkocsivezető, hat munkás és egy autószerelő van beosztva ügyeletbe. A géppark két FAP hóekével és sószóróval felszerelt járműből, egy GEHL hótúróból és két árokásó-rakodó gépből, egy ULT-160-as munkagépből, egy hóekével felszerelt Belarus traktorból áll, illetve egy olyan jármű is a rendelkezésükre áll, amellyel a terepet tudják járni. Természetesen rendkívüli hóhelyzetben mozgósítani tudnak még néhány embert.

A Komgrad téli szolgálatához ugyan nem kapcsolódik szorosan, de a télhez mindenképpen: a kéményseprői szolgálat. A közvállalatban megtudtuk, hogy jelenleg egy kéményseprőjük van, aki szükség szerint, lakossági kérésre járja a terepet, és ellenőrzi, tisztítja a kéményeket.