2024. április 26., péntek

A lélek gazdagítása

A szabadkai városháza dísztermében szerdán este jótékonysági, adventi hangversenyre került sor. Belépődíj helyett a közönség tetszőleges összeggel járulhatott hozzá Pósa Martin ápolásához és kezeléséhez. A hangversenyen bővített felállásban játszott a Garden Quartet, Zsiga Pálhoz, Slobodan Stefanovićhoz, Tóth Andráshoz és Molnár Viktorhoz Szűcs Dávid csatlakozott. Fellépett továbbá a jövőre 50 éves Pro Musica, a kamarakórust Csikós Krisztina karnagy készítette fel, aki ezúttal szólistaként is jelen volt. Énekes szólisták voltak még Baranyi Dulics Tímea, a magyarittabéi Hevesi Tibor, aki Belgrádban és Kragujevacon tanult, jelenleg pedig Nagykikindán szólóénektanár, a topolyai zeneiskolában tanító Gábor Zoltán, valamint Csúzdi Eszter, a szabadkai Zeneiskola harmadikos diákja, Tamara Marković tanárnő növendéke. Orgonán Vizin Kornélt hallhattuk játszani. A műsoron Camille Saint-Saëns francia romantikus zeneszerző művei szerepeltek, egyebek közt a karácsonyi oratóriuma. A koncerten Paskó Csaba vezényelt, aki a közönséghez fordulva a jóság és a jó cselekedetek fontosságát hangsúlyozta:

Telt házas volt az adventi, jótékonysági hangverseny (Fotó: Lukács Melinda)

Telt házas volt az adventi, jótékonysági hangverseny (Fotó: Lukács Melinda)

– Jónak lenni jó, és ehhez csatlakozunk mi is. Zsiga Pált megkeresték Pósa Martin szülei, mivel a fiú orvosi kezelésre szorul. Nem mehetünk el azok mellett, akiknek szükségük van segítségre – hallottuk Paskó Csabától, aki az adventről, az ünnepi készülődésről is szólt.

– Az advent, a Mikulás-nap a karácsonyt vetíti elő, a várakozásról, az ünnepre való felkészülésről szól. Koncertünkkel mindenkinek áldott és kegyelmekben gazdag ünnepeket kívánunk, szándékosan nem használom a kellemes szót, mert kellemes lehet egy vacsora, egy társas összejövetel, de az ünnepek lényege a lélek gazdagítása – mondta Paskó Csaba.

A hangversenyen Pósa Martin, a szülei és a hozzátartozói is jelen voltak.