2024. április 26., péntek

Szülőházból emlékház

Dr. Bányai János Emlékházat alakítanak ki Bácsfeketehegyen – Kishegyesen az egykori szövetkezeti otthon művelődési, ifjúsági és civil központként működik majd

Tegnap délelőtt a kishegyesi helyi közösség és a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület képviselői tervezőmérnökökkel folytattak egyeztetést. Ennek során megtekintették a kishegyesi szövetkezeti otthont, Bácsfeketehegyen pedig a Bányai-házat. Mindkét épület felújítására tervek fognak készülni, és új funkciókkal fogják felruházni őket.

Dr. Bányai János szülőháza emlékház lesz (Lakatos János felvétele)

Dr. Bányai János szülőháza emlékház lesz (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi szövetkezeti otthon kapcsán Mohácsi Zoltán tanácselnök arról számolt be, hogy jelentős szerepet szánnak a szövetkezeti otthon épületének.

– A kishegyesi helyi közösség visszaszerezte a szövetkezeti otthont, és nem titkolt célunk, hogy az egész épületet szeretnénk belakni. Egy olyan művelődési, ifjúsági és civil komplexumot képzeltünk el, amelyet minden kishegyesi polgár a magáénak érezhet, és amire mindannyian büszkék lehetünk. Az épületre vonatkozó terveket a közeljövőben szeretnénk elkészíteni, és ezek alapján fogunk pályázni. Amely helyiségeket ki tudtuk használni, azokat máris funkcióba állítottuk, a szövetkezeti otthon többi helyiségét pedig a civil szervezetek és a művelődési egyesület tudja majd használni. Nagyon fontos, hogy a könyvtárunk is méltó otthonra találjon itt, ez az egyik legfontosabb célunk – mondta el a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy az épület felújítására nem lesznek elegendőek a saját források. Elsősorban anyaországi támogatásokra számítanak, valamint a Magyar Nemzeti Tanács segítségére.

Bácsfeketehegyen már három beruházás megvalósult a közelmúltban – számolt be a médiának Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke.

– A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Szemléjére való felkészülés során teljesen felújítottuk a színháztermet. Kívülről-belülről újrameszeltük, valamint új hang- és fénytechnikát kapott. A következő beruházás most is folyamatban van: tavaly a színházterembe vásároltunk gázkazánokat, az idén pedig a bácsfeketehegyi Kultúrotthonba, a beszerelési munkálatok most is folynak. Ezeket a projektumokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatták – számolt be a művelődési egyesület elnöke, majd arról is szólt, hogy jelenleg egy nagyobb volumenű projektumon dolgoznak, amely dr. Bányai János irodalmár szülőházára vonatkozik.

– A Bányai János Irodalmi Alapítvány dr. Bányai János szülőházát szeretné emlékházzá átformálni. Ez egy nagy léptékű beruházás lesz, ami Magyarország kormányának támogatásával fog megvalósulni. A tervdokumentációt kidolgoztuk, és az elkövetkező időszakban megkezdődnek a munkálatok is. Reményeink szerint a következő év végéig teljesen befejezzük ezt a beruházást – tudtuk meg Sárközitől, aki arról is szólt, hogy az épület több feladatot fog ellátni. Megtekinthető lesz emlékházként, egy tudományos kutatóműhely fog itt működni, valamint irodalmi tartalmú rendezvények, megemlékezések, könyvbemutatók, koncertek, szerzői estek és egyéb hasonló jellegű események helyszínéül fog szolgálni. Vajdaság és a Kárpát-medence déli részének egy irodalmi központja lesz ez – fogalmazott a művelődési egyesület elnöke.