2024. április 26., péntek

Ki lakik a szekrény fenekén?

Mától minden csütörtökön Szekrénylakók címmel hangjátéksorozat az Újvidéki Rádióban

Az Újvidéki Rádióban húszrészes gyermekhangjáték-sorozat készült Csík Mónika költő Szekrénylakók-történeteiből. Az első mese ma délután fél ötkor hangzik el, és a továbbiakban is csütörtökönként 16.35-kor hallgathatják meg a következő történetet a kicsinyek. A rendező Lénárd Róbert, közreműködnek az Újvidéki Színház színészei. A tervek szerint a Szekrénylakók még karácsony előtt megjelenik könyv formájában is, a Forum Könyvkiadó gondozásában.

Nagyon megörültem, amikor a kezembe került Csík MónikaSzekrénylakók című kézirata – mondta Lakner Edit szerkesztő-dramaturg. – Régóta nem találkoztam ilyen szöveggel, amely ennyire közvetlenül szól a gyerekekhez, és mégis tanulságos történeteket mond el. Végre egy olyan alkotás, amely közel áll a kisgyerekekhez! Ez az egészen pici és kicsikét nagyobb gyerekeknek való.

A kézirat hangjáték változatából többszöri nekifutással sikerült 2015-ben fölvenni három részletet. Lénárd Róbert alkalmazta rádióra a szöveget, ő a sorozat rendezője is. Utána szünet következett, különféle okok miatt nem sikerült realizálni a többi mesét. Ebben az évben azonban sikeresen pályáztunk az Oticki produkciós házzal együtt a szerbiai művelődési minisztériumhoz, és kaptunk pénzt arra, hogy tizenkét részt fölvegyünk. A Vajdasági Rádió és Televízió finanszírozta a megmaradt öt részt, így elkészült a sorozat. Ennek mindannyian nagyon örülünk. A rendező és a színészek azonban sajnálták, hogy vége a munkának, ugyanis nagyon élvezték.

Milorad Ićitović hangmérnök, noha nem tud magyarul, nagyon igyekezett színessé tenni a felvételt. Ezzel a hanganyaggal részt vettünk a hangmérnökök megmérettetésén a novemberben, Újvidéken megrendezett TAKTONS fesztiválon, és a sorozat egyik része szép sikerrel szerepelt. Szintén tervezzük, hogy a következő évben a pozsonyi gyermekhangjáték-fesztiválra benevezzük a sorozat egy-két részét.

Igyekeztünk a kéziratot minél pergőbb párbeszédbe önteni, ami nem volt túlságosan nehéz, mert Csík Mónika szövegében különben is nagyon sok párbeszéd van, valamint rövidítettük, színesítettük a leíró meserészeket – mondta Lakner Edit.

Két év alatt készült el ez a nagy lélegzetű munka. A hangjáték szereplői: Elor Emina, Figura Terézia, Crkovity Gabriella, László Judit, Blaskó Lea, Giricz Attila, Sirmer Zoltán, Huszta Dániel, Gombos Dániel, Pongó Gábor, Német Attila, Berta Csongor és Ricz Ármin. A hangjáték zenéjét Bakos Árpád szerezte, ő is adja elő. Mindegyik rész Csík Mónika Szekrénylakók című megzenésített versével kezdődik, amelyet Perišić Dianna énekel.

Lakner Edit szerint a gyerekeknek szánt, húsz meséből álló hangjátékot a felnőttek is élvezettel hallgathatják. Az első mese bemutatója ma, csütörtökön 16.35-kor lesz, és a gyerekek ettől kezdve minden csütörtökön meghallgathatják a következő mesét.

A hangjáték elsősorban azon gyerekeknek számára ideális, akik még nem tudnak olvasni, a szülők azonban elolvashatják nekik a meséket, amelyek hamarosan könyv formájában is kaphatók lesznek.

Virág Gábortól, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatójától megtudtuk, hogy a tervek szerint a Szekrénylakók megjelenik majd könyv formájában a karácsonyi ünnepek előtt.

Csík Mónikát – akinek a Szekrénylakók lesz a kilencedik kötete – e mesék létrejöttéről faggattuk:

2012-ben írta ki a Forum Kiadó és a Jó Pajtás közös meseíró pályázatát, amelyre elkészült a Szekrénylakók első három meséje. Ezek, nyertes mesékként, bekerültek a pályázat anyagából összeállított, a Forumnál megjelent Hihetetlen mesék könyve című antológiába, s ennek köszönhetően több magyarországi irodalomtörténész is foglalkozott velük, s az újabb Szekrénylakók-történeteknek is megjelenési felületeket biztosítottak. A kötet húsz meséjének zömét tehát már publikáltam különböző irodalmi webfelületeken és papír alapú médiumokban. Az Újvidéki Rádió hangjáték-adaptációjának köszönhetően pedig a mesék „hangzós életre” is kelhettek mondta Csík Mónika, akik az olvasni szerető gyerekek körében a(z egyik) legnépszerűbb vajdasági író.

A Forum Kiadó és a Vajdasági Rádió és Televízió közötti megállapodásnak köszönhetően a karácsony előtt megjelenő izgalmas mesekönyvvel az olvasók CD-mellékletként megkapják a 20 mese hangjátékváltozatát is. Addig is december 7-én, 16.35-től kezdve csütörtökönként hallgassuk a rádió mesejátékát! Jó szórakozást kívánunk!