2024. április 26., péntek

Török külügyminiszter: "súlyos hiba" lenne az amerikai követség átköltöztetése Jeruzsálembe

"Súlyos hiba" lenne átköltöztetni az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Brüsszelben, hozzátéve, hogy erre korábban amerikai kollégáját, Rex Tillersont is figyelmeztette.

"Káoszt és instabilitást" fog teremteni, ha Donald Trump amerikai elnök elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának - hangoztatta a török diplomácia vezetője a NATO kedden kezdődött kétnapos külügyminiszteri találkozójának zárónapján.

"Az egész világ ellenzi ezt a lépést" - fogalmazott Cavusoglu, kiemelve, hogy a Tillersonnal folytatott kétoldalú tárgyalásán ismét fel fogja hozni az ügyet.

Boris Johnson brit külügyminiszter szerdán kiemelte: ezen tervezett intézkedés miatt "minden korábbinál fontosabb, hogy mielőbb bemutassák a régóta várt amerikai javaslatokat a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről".

"A kérdést prioritásként kell kezelni" - mondta a tárcavezető, miután amerikai kollégájával egyeztetett.

Sajtóértekezletén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: "nem kíván spekulációkba bocsátkozni", mivel az amerikai elnök még nem jelentette be hivatalosan a szándékait, a szóban forgó döntés azonban nemzeti hatáskörbe tartozik.

"A NATO nem részese a közel-keleti békefolyamatnak, a szövetségesek ugyanakkor erősen támogatják a békés, tárgyalásos megoldást célzó erőfeszítéseket" - közölte.

Tillerson a nyilvánosság előtt nem beszélt az ügyről, mindössze annyit mondott, hogy nem ez a kérdés volt brüsszeli tárgyalásai középpontjában.

Amerikai kormányzati források szerint Donald Trump szerdán várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és közli, hogy utasította külügyminisztériumát: kezdjék el kidolgozni a jelenleg Tel-Avivban működő amerikai nagykövetség átköltöztetésének terveit.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden arról számolt be, hogy ez esetben országa megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Kína aggodalmát fejezte ki Donald Trump amerikai elnök várható bejelentése miatt

Aggodalmát fejezte ki szerdán Kína amiatt, hogy "kiéleződhetnek a régióbeli feszültségek" annak hatására, hogy Washington várhatóan bejelenti: elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő elmondta: Peking figyelemmel követi a fejleményeket az ügyben. A kínai szóvivő kifejtette, hogy Jeruzsálem státuszát összetett és érzékeny kérdésnek tartják, és úgy vélik, minden érintettnek elsősorban a térség békéjét és nyugalmát kellene szem előtt tartania, körültekintőn kellene cselekednie, és nem lenne szabad szabotálni a palesztin kérdés megoldásának alapját, illetve új összetűzéseket kirobbantani a térségben.

Peking mind Izraelt, mind a palesztinokat fontos partnerként tartja számon az Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezésében, amelynek keretében Kína új szállítási útvonalakat akar kiépíteni, így bővítve tovább kereskedelmét számos országgal Ázsiában, Afrikában és Európában.

Donald Trump amerikai elnök a hét elején arról tájékoztatott több arab vezetőt, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe akarja áthelyezni az amerikai nagykövetséget, és Jeruzsálemet elismerné Izrael fővárosaként. Erről több hívott fél számolt be a sajtónak, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnök. Trump hivatalos bejelentését szerdára várják.

Netanjahu: "elismerik nemzeti, történelmi identitásunkat"

Elismerik Izrael nemzeti, történelmi identitását - hangsúlyozta szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök várható bejelentése előtt nyilatkozva, amely az előzetes információk szerint Jeruzsálemet Izrael fővárosaként deklarálja.

A kormányfő a Facebookon tett közzé rövid videoüzenetet, és ebben nevezte az izraeli nemzeti és történelmi identitás fontos kifejezésének az amerikai elnök várható bejelentését.

Korábban diplomaták előtt tartott előadásában viszont nem beszélt róla, hanem az iráni veszélyt ismertette, és Izrael nemzetközi diplomáciai sikereit méltatta.

Ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg viszont Nyikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti békeküldötte, aki szerint nem egyoldalúan kellene megváltoztatni Jeruzsálem státuszát. Mladenov szerint a város egyaránt központja a zsidók és a palesztinok életének, és kétoldalú tárgyalásokat kellene folytatni róla.

"Jeruzsálem jövőjét a zsidók és a palesztinok egymás melletti, közvetlen megbeszélésein kell meghatározni" - hangsúlyozta az ENSZ diplomatája, aki szerint a nemzetközi közösségnek különösen óvatosan kell eljárnia Jeruzsálemmel kapcsolatban.