2024. április 26., péntek

A szélsőség nem ismer határokat

Az Új Párt kezdeményezte a Nemzeti Szerb Front betiltását

Marinika Tepić és Zoran Živković, az Új Párt tagja, illetve elnöke a Nemzeti Szerb Front (NSZF)  szélsőséges jobboldali szervezet – amelynek nem hivatalos elnöke Goran Davidović, közismertebb nevén Führer – betiltását kezdeményezte tegnap. A szervezetek betiltásának kérdését a Szerbiai Alkotmánybíróság vizsgálja felül.

Marinika Tepić és Zoran Živković (Fotó: Beta)

Marinika Tepić és Zoran Živković (Fotó: Beta)

Indítványában az Új Párt a szerb alkotmányra hivatkozik, amely szerint tilos és büntetendő minden faji, nemzeti, vallási vagy más különbségtétel, gyűlölet és türelmetlenség kiváltása, illetve szítása. Ez az egyik alapja a különböző szervezetek, politikai pártok vagy egyesületek betiltásának is. Az Új Párt álláspontja szerint az NSZF gyűlöletet szít és bűncselekmény elkövetésére szólít fel, amikor a Szerbiában tartózkodó migránsokkal való fegyveres leszámolásra buzdítja a „szerbeket”.

Az NSZF legaktívabb együttműködő külföldi partnerei Nick Griffin és James Dowson, a szélsőjobbos Brit Nemzeti Párt tagjai, valamint Udo Voight, a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Párt tagja, volt elnöke – emelik ki az ÚP közleményében, amelyben arra is emlékeztetnek, hogy fajgyűlöletkeltés miatt Griffint Nagy-Britanniában jogerősen elítélték, Magyarországról pedig kitiltották, mivel közismert holokauszttagadó. Dowson szintén nem léphet Magyarország területére.

Miša Vacić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának volt tanácsadója, a Szerb Népi Mozgalom 1389 szélsőjobboldali szervezet elnöke a kormány épületében fogadta brit „elvtársait”. A szerb kormány ezzel azt a látszatot kelti, hogy Griffin és Dowson szívesen látott vendégek Szerbiában – áll az Új Párt közleményének folytatásában.

Mindezt megelőzően Marinika Tepić bűnvádi feljelentést tett a rendőrségen különböző szélsőjobbos szervezetek közösségi oldalain és portáljain megjelent fenyegetések miatt. A halálos fenyegetések azt követően kezdtek érkezni, hogy Tepić, köztársasági parlamenti képviselői minőségében, Dowson szerbiai tartózkodása kapcsán kérdést intézett a képviselőházban a szerb kormányhoz, illetve fasisztának minősítette a brit, azaz skót politikust, aki a szóban forgó pártban való tevékenységét megelőzően az Orániai Rend (Orange Order) szélsőséges protestáns észak-írországi szervezet skót bizottságában volt aktív. Dowson az elmúlt években több kelet- és közép-európai országban megjelent, és felvette a kapcsolatot a helyi szélsőjobboldali szervezetekkel. Az emberi jogok védelmével foglalkozó nemzetközi szervezetek szerint Dowson idén a török–bolgár határ bolgár oldalán fegyvert osztogatott egy helyi szélsőséges szervezet félkatonai alakulatának, hogy legyen mivel megakadályozniuk a migránsok „beözönlését” Európába.