2024. április 26., péntek

Számítógépek a fogyatékos gyermekeknek

December 3-a, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából, az Elektrotehnika Južna Bačka villanygazdasági vállalat informatikai felszerelést adományozott a Milan Petrović különleges bánásmódot igénylők iskolájának.

Az adományátadási ceremónián jelen volt Miloš Vučević polgármester is. Ez az egyedüli olyan iskola, amely a különleges bánásmódot igénylő gyermekekről és felnőttekről is gondoskodik. Újvidéken 37 helyszínen tevékenykednek.

Az iskola a gyakorlatban oktatással és neveléssel foglalkozó központok hálózata, amelynek keretében működik a szociális védelem, a rehabilitáció, az egészségügyi védelem, a foglalkoztatás, a termékértékesítés és a társadalmi-kulturális aktivitás is, természetesen mind a különleges bánásmódot igénylőkhöz igényeihez igazítva.

– December 3-án, a fogyatékkal élők világnapján szeretném kihasználni az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjak a dolgozóknak, a szülőknek és a gyermekeknek is. Nagy kihívásokkal szembesülnek az életük során, és az, amit ebben az iskolában véghezvittek az elmúlt években, senkit sem hagy közömbösen. Az önkormányzat és a társadalom köteles a legjobb feltételeket biztosítani a tanuláshoz. Ez egy multidiszciplináris iskola, melyben nagyon erős a családok és a tanulók közössége. Az adományozó magánvállalat nem csupán a saját hasznát tekinti a legfontosabbnak, tettük bátorításként szolgálhat más vállalatoknak is, hogy mások is támogassák az iskolát. Az önkormányzat különböző programokon keresztül az idén 196 millió dinárral támogatja a fogyatékkal élő személyeket, a Milan Petrović Általános- és Középiskola talán a legközelebbi partnerünk ezen a téren. Szolidárisaknak kell lennünk mindennap azokkal a polgártársainkkal, akik nehézségekkel küzdenek, ők a pozitív hozzáállás példaképei, segítenek abban, hogy megértsük az élet igaz értelmét – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette: örömmel tölti el az a tény, hogy a Milan Petrović Általános- és Középiskola is része az Európa Kulturális Fővárosa projektumnak.

Dragoljub Zbiljić, az Elektrotehnika Južna Bačka vállalat igazgatója elmondta, hogy a fogyatékkal élő személyek nélkülözhetetlen láncszemei a társadalmunknak, és kifejezte reményét, hogy az adományként átadott számítógépek segítenek majd a tanulásban. A szóban forgó vállalat már évek óta támogatja ezt az újvidéki iskolát, és együttműködik a DES vállalattal is, amely a mozgássérült asztaliteniszező-válogatott támogatója.

Slavica Marković, a Milan Petrović Általános- és Középiskola igazgatója megköszönte az újvidéki önkormányzat és az Elektrotehnika Južna Bačka vállalat támogatását. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy központjuk összesen 2200 fogyatékkal élő személlyel foglalkozik