2024. április 26., péntek

Vers és próza három napon át

Bácsfeketehegyen lezajlott a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó

Hétvégén a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban sor került a XXI. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóra. A háromnapos eseményt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte, ez alkalommal 60 gyermek és fiatal jelentkezett rá. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy több kategóriában versenyeztek a résztvevők.

– A találkozóra 9 éves kortól lehet benevezni, ezért az ennél fiatalabbak kategórián kívül léptek fel. Három szöveggel lehet benevezni, ebből kettő az egyetemes magyar irodalomból, egy pedig a határon túli magyar irodalomból való. A Kultúrotthon nagytermében a kategórián kívüliek, valamint a harmadik–negyedik és ötödik–hatodik osztályos csoportok mérték össze képességeiket. A kisteremben a 7–8. osztályos és a középiskolás korcsoport, valamint a felnőtt korosztály szerepelt – mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy az idén 6 tagú zsűri bírálta el a szavalatokat. A bírálóbizottság tagja volt Pataki András színházigazgató, Lőrinc Tímea színművész, Raffai Telecski Ágnes színművész, Rókus Zoltán színművész, Krizsán Szilvia színművész és Tóth Péter Lóránt versmondó. A különböző kategóriákban a következő eredmények születtek: a 3–4. osztályosok kategóriájában az újvidéki Bába Lujza nyert, az 5–6. osztályosok közül Szabó Rebeka (Topolya), a 7–8. osztályosok kategóriájában pedig Cucity Iván (Bácsfeketehegy). A középiskolások korcsoportjában a bácsfeketehegyi Hodik Annabella nyert, a felnőttek közül pedig a szabadkai Miklenovics Aranka. A Dudás-díjat Cucity Iván kapta, a közönségdíjat pedig Kerékgyártó Viktória (Budapest). A Szép Szó Tábor díját Forró Dániel kapta (Tiszakálmánfalva), Pataki András különdíját pedig Hodik Annabella, Cucity Iván és Dupák Fanni. Ők hárman részt vehetnek a tavaszi soproni művészeti hetek rendezvényen.

A találkozónak számos kísérőrendezvénye is volt: pénteken az Örökség című előadást mutatták be, ami Arany János születésének 200 évfordulójára készült. Szombaton a Toldi és a Családi kör másképpen című előadások kerültek bemutatásra, ezek szintén a jubileum kapcsán készültek, és az Arany János Emlékbizottság támogatta őket. Szombat délután megnyílt a Házadra, magadra szálljon Isten áldása! című karácsonyiképeslap-kiállítás, amit dr. Szőke Anna állított össze. Ezt Nemes Fekete Edit keramikus Arany-ballada-illusztrációiból készült kiállítás követte. Emellett egész napos könyvvásárt tartott a Solymosy Könyvesház a Kultúrotthon teraszán.

Az idén a rendezvényt a Feketics Művelődési Egyesület, Kishegyes község önkormányzata és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.