2024. április 26., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Gigászi csata Münchenben

Ancelotti „örökségén” át vezet a csoportelsőség útja

Nyugalomra inti csapatát Jupp Heynckes, a Bayern 72 éves vezetőedzője, aki a bajorokkal a listavezető PSG-t látja vendégül a Bajnokok Ligája B csoportjának utolsó fordulójában. Az Allianz Aréna gárdája eddigi öt találkozójából mindössze egyet veszített el az európai porondon – Párizsban buktak el 3:0-ra –, s annak idején a vereség Carlo Ancelotti állásába került. A párizsiak minden eddigi mérkőzésüket megnyerték a BL-ben, így egyszerű a képlet Heynckes legénysége előtt: legalább négygólos különbséggel kell diadalmaskodniuk ma este Münchenben, ha meg akarják kaparintani a csoportelső pozíciót – s ezzel a várhatóan könnyebb nyolcaddöntős ellenfelet (3:0 esetén a PSG sokkalta jobb gólkülönbsége döntene a franciák javára).

A Bayern környékén nem igazán reménykednek a bravúros sikerben. Mats Hummels hátvéd szerint egy „igazán valószínűtlen álom lenne”, ha sikerülne négy góllal verniük Európa egyik legerősebb csapatát, Carl-Heinz Rummenigge pedig vágyvezérelt gondolatnak tartotta az elképzelést, hogy összejöhet a diadal. Heynckes vezetőedző ugyanakkor rámutatott, túlnyomórészt a pszichológiai tényezőkön múlik majd, hogyan végződik az összecsapás. „Meg akarjuk verni őket, hogy megmutassuk, mire vagyunk valójában képesek. Minden, ami az egyszerű győzelemnél több, már távol áll a reális lehetőségektől – fogalmazott a sokat tapasztalt szakember. – Ugyanakkor egy sokat követelő edzőnek tartom magam. A játékosoknak meg kell szokniuk ezt, hiszen a fegyelem az élet és a munka alapvető része” – zárta szigorú gondolatait Heynckes.

Bajnoki pofonnal hangolt a PSG a Bayern elleni kontinentális rangadóra. Unai Emery fiai a Ligue 1 hátsó fertályában bukdácsoló Strasbourg otthonában szenvedtek vereséget, ám lehet, hogy a váratlan kudarc csak még inkább felpaprikázta a franciákat. „Nagy mérkőzés és kiváló teszt lesz számunkra a müncheni rangadó. A Bayern a végső győzelemre esélyes csapatok között van” – adta meg az alaphangot a baszk tréner.

A Qarabağ bravúrjában bízik Simeone

Két váratlan eredményre lenne szüksége Diego Simeone Atléticójának ahhoz, hogy a madridi piros-fehérek megelőzzék a C csoport második helyén álló Romát, és a Chelsea mögött továbblépjenek az egyenes kieséses fázisba. A két, papírformát borító meccs közül talán még az első a könnyebb falat: az Atletinek mindössze meg kell vernie a londoni Stamford Bridge-ben a kőkemény Chelsea-t, hogy kilenc ponttal álljon, és a csodában bízhasson. Az egyre ötletesebb támadójátékot mutató madridiaknak azonban bőven nyílik erre esélyük, hiszen Griezmannék a spanyol pontvadászatban is eggyel feljebb kapcsolták a góltermelési mutatót, a Kékek viszont már kiengedhetnek, hiszen biztos továbbjutók.

A spanyolok esetleges angolföldi sikere azonban mit sem ér, ha az azeri Qarabağ nem rabol pontot Rómában. A felek bakui találkozóján a Roma 2:1-re nyert, bár a két korai Farkas-gól után a Qarabağ szépíteni tudott, majd több lehetősége is volt az egyenlítésre. A győzelmi kényszerben focizó Roma ugyanakkor ma este várhatóan nem akarja kockáztatni továbbjutását, és minél előbb be akarja majd betonozni helyét a legjobb 16 között.