2024. május 10., péntek

Munkatörvény, adók és járulékok

Holnap az idei és a jövő évi költségvetésről és számos, a polgárokat érintő törvényről kezdi meg a vitát a parlament

Miután tegnap ülésezett az alkotmányi kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottság és megvitatta a 2017. évi költségvetésről szóló törvény bővítését, a jelenlevők elfogadták a Szerbiai Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alap pénzügyi tervének módosítását. Maja Gojković holnapra parlamenti ülést hívott össze, amelyen a 2018. évi állami költségvetés is szerepel majd.

Az alkotmányi kérdésekkel foglalkozó bizottság tegnapi ülésén a nyugdíjalap költségvetési tervének módosítása mellett megvitatta a katonai szociális biztosítási alap módosítási lehetőségeit is, illetve a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat idei pénzügyi tervét. Tárgyalt a költségvetési rendszerről szóló törvény módosításáról és bővítéséről, illetve a jövő évi állami költségvetésről szóló törvényről. Megvitatta a rokkantsági és nyugdíj-biztosítási alap és az egészségügyi alap jövő évi pénzügyi tervét is, illetve a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat jövő évre vonatkozó pénzügyi tervét.

A bizottság napirendjén szerepelt többek között a hozzáadottérték-adóról szóló törvény, a jogi személyek nyereségadójáról szóló törvény, a kereskedelmi tranzakciók során kialakult pénzügyi kötelezettségek teljesítésének fizetési feltételeiről szóló törvény, a személyi jövedelemadóról szóló törvény, a közjavakról szóló törvény, a kötelező társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény, a köztársasági adminisztrációs járulékokról szóló törvény, ugyanakkor az államadósság rendezéséről szóló törvény, amely a polgárok devizatakarékával foglalkozik, ugyanakkor megvitatták a Szerbia és a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank között kötött kölcsönről szóló megállapodást, illetve a biomassza piacának fejlesztésére irányuló, a KfW, Majna-Frankfurt németországi város és Szerbia közötti hitelszerződést. Napirenden szerepelt többek között a polgárok egységes személyi számáról szóló törvény is, a nyilvántartásról szóló törvény, ezenkívül a nemzeti DNS-nyilvántartásról szóló törvény, a menedékjoggal és az ideiglenes védelemmel foglalkozó törvény, valamint a közlekedésbiztonsági törvény is.

A parlament holnap 9 órakor kezdődő 5., rendes ülésén a 2018. évi, állami költségvetésről szóló törvény, valamint az idei évi költségvetés módosítása, a katonai szociális biztosítás idei évi pénzügyi tervének módosítása, és jövő évi terve, a foglalkoztatási alap idei évi pénzügyi tervének módosítása, valamint 2018. év pénzügyi terve szerepel, csak úgy, mint a rokkantsági és nyugdíj-biztosítási alap idei és jövő évi pénzügyi terve. Az állami költségvetési rendszerről szóló törvény mellett napirenden szerepel majd az egészségügyi biztosítási alap jövő évi pénzügyi terve is.

Ugyanakkor a parlamenti képviselők előtt szerepelnek majd mindazok az adóval és a különböző kötelező járulékokkal foglalkozó törvények, amelyeket a parlamenti bizottság tegnap megvitatott. De napirenden szerepel majd a munkatörvény, a külföldiek foglalkoztatásával foglalkozó törvény, a közalkalmazottak és a közszférában dolgozók fizetéséről szóló törvény, illetve a csődtörvény is.