2024. április 26., péntek

A tudomány a gazdaság szolgálatában

Kétnapos rendezvény az Újvidéki Vásáron

Az idén először rendezték meg A tudomány a gazdaság szolgálatában elnevezésű kiállítást, a tartományi kormány, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság, az Újvidéki Vásár és a Vajdasági Gazdasági Kamara közös szervezésében. Tegnap az Újvidéki Vásár Master Központjában Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy a vásár fő célja a további fejlesztések elősegítése a tudomány és a gazdaság összefonódása révén.

– Az Oktatási Vásár idején merült fel az ötlet, hogy szükség van egy olyan kiállításra, amelyen az Újvidéki Egyetem karai és intézményei bemutatják a gyakorlatban is hasznosítható tudományos lehetőségeket – hangsúlyozta Milićević. A vásár kiváló lehetőséget nyújt a tudományos intézmények és szervezetek számára, hiszen ezúton felvehetik a kapcsolatot a különböző vállalatokkal és cégekkel, ebből kifolyólag a tudományos ismereteket, projekteket a gazdaságban is alkalmazhatják.

– Jelentős eredményeink vannak a tudomány terén, s ezekre a gazdaságban is igény van, így hozzájárulhatunk Újvidék és Vajdaság gazdaságának fejlődéséhez – mondta Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója, majd hozzátette: – Jó példa erre az informatikai ágazat, amelyben már nagyban együttműködik a tudomány és a gazdaság. Az együttműködés pedig hozzájárul ahhoz, hogy a magasan képzett fiatalok Szerbiában maradjanak.

A tartományi kormány teljes mértékben támogatja, valamint állja A tudomány a gazdaság szolgálatában elnevezésű kiállítás költségeit, hiszen nagy lehetőségeket lát e két ágazat összekapcsolásában.

– Nagyon sok lehetőség rejlik a tudományban, de ezt még nem ismerték fel az iparban. A vásáron gazdasági szakemberek és cégvezetők megismerkedhetnek az Újvidéki Egyetem karainak kínálatával, a későbbiekben pedig együttműködésre is sor kerülhet, és valójába az együttműködésre fekteti a titkárság a hangsúlyt. Már akkor is nagy előnyben vagyunk, ha a vásáron csak egy szerződés megkötésére kerül sor – nyilatkozta lapunknak dr. Halasi Szabolcs, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság segédtitkára.