2024. április 26., péntek

Végre eladják az akkumulátorgyárat

A csődeljárás alatt álló egykori gyáróriást hosszabb ideje eredménytelenül próbálták értékesíteni.

Az egyedüli érdeklődő a svájci székhelyű Batagon International AG vállalat volt, amely az árverés első fordulójában 305 ezer euróért megvette az akkumulátorgyárhoz (FAS) tartozó Trgosirovina céget. A svájciak magáért a gyárért túl keveset kínáltak, a becsült 24,57 millió euró helyett 3,5 milliót, így azt a kiírás szerint nem kaphatták meg. A Batagon később még ötször növelte árajánlatát, legutóbb november derekán 7,35 millió eurót kínált, amit az akkugyár hitelezőinek tanácsa 3:2 arányban igennel voksolva elfogadott.
A döntésről a FAS csődgondnoka hétfőn értesítette a Batagon képviselőit, akiknek 15 napjuk van az adásvételi szerződés megkötésére és még ugyancsak 15 napjuk a vételár kifizetésére.
Predrag Ljubović csődgondnok szerint a svájci cég mielőbb szeretné beindítani Zomborban a termelést. A Batagon már az első árverésen bejelentette, hogy a zombori gyárba legalább egymillió eurót kell beruházni csupán az eredeti állapotába való visszaállításához, de emellett bővíteni kívánják a technológiai kapacitásokat, korszerűsítést terveznek, és környezetvédelmi garanciákat is vállalnak.
Jövőre, ha beindul a termelés, 450–500 dolgozó állhat munkába, ám a létszámot folyamatosan 800-ra kívánják növelni, mint ahányan a gyár fénykora idején dolgoztak az akkumulátorgyárban. Ezek a dolgozók elmaradt fizetéseik fejében 400 millió dinárt követelnek a gyártól.
A Batagon mint jogi személyt veszi meg az akkumulátorgyárat, amivel annak összes jogát elnyeri, nem örökli viszont terheit, sem kötelezettségeit.