2024. április 26., péntek

Turisztikai látványosságaink külföldi szemszögből

A Palicsi- és a Ludasi-tó idegenforgalmi potenciáljainak feltérképezése
Középen a két németországi önkéntes hölgy (Fotó: Gergely Árpád)

Középen a két németországi önkéntes hölgy (Fotó: Gergely Árpád)

Janika Schneider és Sophie Eggert, két németországi önkéntes hölgy a német ASA program keretein belül a közelmúltban három hónapot töltött városunkban, s ez alatt az idő alatt a Palics–Ludas Közvállalattal, valamint a Park Palics Kft.-vel közösen A Palicsi- és a Ludasi-tó ökoturisztikai potenciáljai a külföldi látogatók szemszögéből elnevezésű projekt keretében többek között egy honlapot készítettek. A teljes projektről angol nyelvű tanácskozás keretében hétfőn Palicson tájékoztatták a jelenlévőket. A tanácskozásról, valamint a projektről Vinkó Tamás, a Palics–Ludas Közvállalat szakmunkatársa nyilatkozott lapunknak.

A Női strand Palics egyik turisztikai látványossága (Fotó: Gergely Árpád)

A Női strand Palics egyik turisztikai látványossága (Fotó: Gergely Árpád)

– Janika Schneider és Sophie Eggert a meglévő reklámanyagok, a védett területek igazgatásával megbízott szakemberek közlései, a turisztikai területek felhasználóitól kapott információk, valamint a terepszemle során szerzett tapasztalataik és élményeik alapján elkészítették a gyalogos és kerékpárutak internetes prezentációjának koncepcióját, amit olyan adatokkal támasztották alá, amelyek véleményük szerint hasznosak és érdekesek lehetnének a turistáknak. A https://palic-ludas-outdoor.jimdo.com/english/ honlapon térképek, útvonalak, a turisztikai látványosságokról telefonra letölthető különböző alkalmazások pontos GPS-koordinátákkal találhatók. A programba bekerült egy érdekes játék is, az úgynevezett Geocaching, ami tulajdonképpen egy kincskeresés, ugyanis a látogatóknak különféle látványosságoknál elrejtett tárgyakat kell megtalálniuk, majd élménybeszámolójukat az említett honlapra tölthetik fel – nyilatkozta Vinkó Tamás.

A honlapon palicsi éttermek és borászatok elérhetőségei is megtalálhatók. Az éttermek közül többek között a Kisvendéglő, a Női strand kávézó, a Halászcsárda elérhetőségei vannak feltüntetve, a borászatok közül pedig a Zvonko Bogdan, a Borkastély, valamint a Tonković, a Hompot és a Mauer borászat pontos elérhetőségeire tudnak rákeresni az idelátogatók.