2024. április 26., péntek

Külföldiek is pályázhattak, de olasz régészt neveztek ki a Colosseum élére

Alfonsina Russo olasz régészt nevezte ki pénteken az olasz kulturális minisztérium a római Colosseum, a leglátogatottabb olaszországi műemlék élére a nemzeti múzeumok fellendítését célzó pro

Most első ízben a Colosseum történetében, külföldiek is pályázhattak az állásra, ami miatt súrlódások, sőt egy bírósági ügy is volt.

"Nagyon magasan kvalifikált személyiségről van szó, aki képes lesz összehangolni a kutatást, az újítást és az állagmegóvást a világ egyik leghíresebb és az Olaszország jelképének számító múzeumban" - mondta Dario Franceschini kulturális miniszter.
    "Látható, hogy fölöslegesek voltak a viták a külföldi igazgatók olasz múzeumok élére történő kiválasztásáról" - tette hozzá a miniszter.
    Russo asszony 58 éves, az ókori régészet doktora, szakterülete az ókori földközi-tengeri népek közötti kulturális érintkezés.
    Az állami múzeumok reformjának keretében kidolgozott új kinevezési eljárás során 78 jelöltet vizsgáltak meg, akiknek 15 százaléka volt külföldi. 
    2015-ben a reform keretében 20 nagy olasz múzeum élére neveztek ki új igazgatót, akkor első ízben hét múzeumot külföldi szakértők gondjaira bíztak, akiknek megvolt a szükséges autonómiájuk az időnként elavultnak tűnő intézmények korszerűsítéséhez.
    Az eljárás májusban egy bírósági döntés következtében megrekedt. A közigazgatósági bíróság a kiesett jelöltek kérésére úgy döntött, hogy az állást olaszok számára kell fenntartani. Júliusban az államtanács döntött az újraindításáról.
    A minisztérium szerint 2016-ban 45,5 millióan látogatták az állami múzeumokat, a bevétel mintegy 175 millió euró volt, és 2017-ben a számok emelkedőben vannak.
    A két leglátogatottabb műemléknél is nőtt a forgalom: a Colosseum látogatóinak száma 2013 óta 5,9 millióról 2016-ban 6,7 millióra nőtt (+13,6%), Pompejié pedig 2,5 millióról 3,5 millióra (37,1%).