2024. április 26., péntek

Adventi készülődés

Szabadkán három kreatív hölgy irányításával készülnek az ünnepi díszek

Ma van advent első vasárnapja. Ma gyújtjuk meg az első gyertyát az otthonunkban lévő adventi koszorún, éppúgy, mint a templomokban vagy a városok főterein elhelyezetteken. Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig terjedő időszak, amely egyben az egyházi év kezdetének időpontja is.

Készülnek az adventi koszorúk (Paszterkó Erika felvétele)

Készülnek az adventi koszorúk (Paszterkó Erika felvétele)

Adventi koszorút először 1860-ban egy hamburgi lelkész készített. Ez egy plafonra függesztett óriási fenyőkoszorú volt, amelyet 24 gyertya ékesített. A XX. század elején az észak-német területeken készítették, főként protestáns hívők, majd hamarosan népszerűvé vált az osztrák katolikus lakosság körében is. Magyarországon a templomokban, otthonokban a második világháború utáni időszakban függesztettek adventi koszorút a csillárokra. A koszorún, attól függetlenül, hogy milyen alapanyagból és kivitelben készítik, hogy virágüzletben vásárolják, vagy saját kezűleg készítik, mindenütt a világban négy gyertya szimbolizálja a hitet, a reményt, az örömet és a szeretetet. A katolikus hagyományban a gyertyák színe a lila, a bűnbánat jelképe, kivéve a harmadik vasárnapon meggyújtandó gyertyát – ez rózsaszín és az örömet jelképezi.

Advent első vasárnapján meggyújtjuk az első gyertyát, majd minden ezt követő három vasárnapon keresztül egyet. Az utolsó vasárnap mind a négy gyertya ég. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt és a karácsony eljövetelét. A mai modern korban a hagyományok tisztelete gyakran csak megszokás, sokan nem ismerik a hagyományokat, azok jelentőségét, de az adventi koszorú egyre közkedveltebb, mint az ünnep egyik szimbóluma, az otthon dísze. Adventi koszorút szinte minden virágüzletben vásárolhatunk, de a kreatív emberek örömmel készítik el saját kezűleg.

A mesterművek (Paszterkó Erika felvétele)

A mesterművek (Paszterkó Erika felvétele)

A Home Decor szabadkai egyesületben az elmúlt hétvégén a legújabb világi trendeket követve adventi koszorúkat készíthettek az érdeklődők. Attól függetlenül, hogy mindenki ugyanazt az alapanyagot kapta, mégis mindenkinek a koszorúja magán viselte készítője kézjegyét és elképzelését. A Home Dekor Egyesület alapítói: Sziveri Klára, Bús Elvira és Szabó Éva, akiknek szívügyük, hobbijuk a kézművesség és a kreativitás. Az egyesületben szervezett rendszeres találkozások alkalmával tudásukat, tapasztalatukat adják át kreatív foglalkozások során az érdeklődőknek.

Mint ahogyan az öltözködésben, a lakberendezésben vagy éppenséggel a karácsonyfa díszítésében vannak divatok, úgy az adventi koszorú készítésében is fellelhető ez. A három hölgy elhivatottságát jelzi, hogy figyelemmel kísérik a világtrendeket. A divatdiktátorok már márciusban előrukkolnak a legújabb divattal.

– A frankfurti Christmasworld kiállításon több mint 42 országból ezer kiállító vesz részt. Az idei irányvonal, amely, úgy gondoltuk, hogy tetszene az itteni embereknek, a hagyományos irányvonal, ugyanis a piros dekor örök és ünnepélyes, általában fehérrel társítják. Az arany és az ezüst már nem használatos színek, helyette inkább a természetes, bézs, krém színek és az óarany dominálnak. Az ezüst gömböket pedig a matt szürke gömbök váltották fel – mondta Elvira.

Ottjártunkkor a Home Decorban az adventi koszorúk alapjának egy natúr dobozt használtak, száraz tűzőhabbal kibélelve és zsákszalaggal körülvonva kívülről. A díszítőelemek pedig a különféle masnik, gyertyák, szárított virágok és más termések, valamint műszőrme, natúr fa és tobozok voltak.

– A magyarországi virágkötők munkáját követjük, náluk a fehér dominál kevés pasztell szín kombinációjával, de nagyon mutatós még a szürke különböző árnyalata babarózsaszínnel kombinálva. A díszítőelemek közül még különféle figurákat is megemlítenék: a nagyon attraktív rénszarvast, a télapót és az angyalfigurákat. Néhány éve pedig a karácsonyi dekorációban megjelent a fekete szín is – mondta Klára.

Évától megtudtuk, hogy a grincsfa ajtóban vagy ablakban nagyon attraktív vendégváró, kicsit más, mint a már megszokott kopogtatók. A grincsfa, vagy a kinézetéből adódóan manósipka díszítésénél különféle száraz terméseket, virágokat, tobozokat és fényfüzéreket használnak fel.

Penk Jutka a nővérével érkezett a foglalkozásra.

– Szeretem a kreatív dolgokat, szeretek alkotni. Nagyon jó a hangulat, szép dolgok kerülnek ki a kezeink közül, közben jókat beszélgetünk és nagyon jó ötleteket kapunk, amiket odahaza is fel tudunk használni – mondta Jutka.

Most éppen karácsonyi díszeket készítenek a szabadkai Home Decorban a felnőtteknek és gyermekeknek szervezett foglalkozásokon. A három kreatív hölgy ezenfelül egész évben tart foglalkozásokat, aki szeretne csatlakozni hozzájuk, jelentkezzen a 063/540-943-as telefonszámon. Csak egy kis kézügyességre meg szabad időre van szükség, s saját kezünk munkájával szebbé, kellemesebbé tehetjük otthonunkat.

Nyitókép: Készülnek az adventi koszorúk (Paszterkó Erika felvétele)