2024. április 26., péntek

Felmentették a környezetvédő aktivistát

Đuro Vavroš környezetvédő aktivistát, a krivajai Tölgy Környezetvédő Egyesület elnökét a szabadkai Alapfokú Bíróság felmentette a Krivaja Kft. által felhozott vádak alól, mi szerint valótlanságokat állítva rontotta a cég hírnevét.

Vavroš az ítéletről azt nyilatkozta, hogy szerinte igazságos döntés született. Azt is elmondta, hogy továbbra is kitart azon elhatározása és egyben véleménye mellett, hogy szélvédő sávot kellene telepíteni a település lakóinak védelme érdekében.

A krivajai Hrast – Tölgy Környezetvédő Egyesület aktivistái 2015-ben Đuro Vavroš szervezésében és vezetésével, előbb 1200, majd további 700 facsemetét ültettek el a település környékén. Tették ezt az ilyen esetekben szükséges községi engedéllyel és azzal a nem titkolt céllal, hogy szélvédő sávot alakítsanak ki a település környékén. A mezőgazdasági termeléssel, azon belül pedig a korszerű technológiák felhasználásán alapuló növénytermesztéssel foglalkozó Krivaja Kft. dolgozói azonban kiszántották a fákat. Valószínűleg úgy vélték, az általuk művelt földterületen vannak, illetve, hogy helyenként akadályozzák őket a földek zavartalan művelésében. Đuro Vavroš annak idején az ügyben a sajtó képviselőihez fordult, majd be is perelte a vállalatot. Ez a per a mai napig nem fejeződött be. A környezetvédelemmel foglakozó újságírók érdeklődését is felkeltette az eset, és a Zelena Patrola című TV-műsorban Vavroš nyilatkozatában adott hangot felháborodásának. A Krivaja Kft. viszont ezt követően, a műsorban elhangzottak alapján, pert indított. Hitelrontás és valótlanságok állítása miatt Vavrošra egy évig terjedő szabadságvesztés kiszabását kérték. Az ügyben ezt követően összesen 13 tárgyalást hívtak össze. Ebből azonban négy esetben azonnal el is halasztották annak megtartását, mert hol az alperes, majd a felperes, illetve a beidézett tanúk nem jelentek meg. Végül a vádlott részéről hat, a Krivaja Kft. részéről három tanút hallgattak meg. A bíróság ezt követően döntött: alaptalannak ítélte a vádakat és felmentette a vádlottat az ellene felhozott valamennyi vádpont alól. Vavroš lapunknak nyilatkozva elmondta még, hogy szerinte a Krivaja Kft. munkásai több száz köbméternyi fát is illetéktelenül kivágtak a település környékén. Azt is elmondta, hogy társaival nem állnak el szándékuktól, ismét szélvédő sávot terveznek telepíteni a település lakóinak megvédése érdekében. A Krivaja Kft. földjei ugyanis Vavroš szerint helyenként mindössze 30–40 méterre vannak a lakott részektől. Évente ezeket a parcellákat az intenzív gazdálkodás során akár 15–20-szor is vegyszeresen kezelik, különböző szerekkel permetezik. Az ott lakók egészségének megvédése érdekében – úgy véli – legalább háromsornyi szélvédő sávot kellene telepíteni.

A Krivaja Kft. nem kívánt az ügyről nyilatkozni.

Mint ismeretes, az év elején egy másik Topolya községbeli környezetvédő aktivista ügyében is felmentő ítélet született. Dragan V. Pečurica 2014 óta havi rendszerességgel szervez megmozdulást, a levegő és a folyóvizek szennyezése ellen tiltakozva. Az egyik érintett vállalat 2015-ben perelte be hitelrontásért, valótlanságok állítása miatt. Őt a bíróság első fokon, 2016 kora tavaszán, bűnösnek nyilvánította és 30 000 dináros büntetést szabott ki rá, emellett a körülbelül 150 000 dináros perköltségek is őt terhelték volna. Az aktivista fellebbezett az ítélet ellen, és a 2017. február 8-án megtartott tárgyaláson felmentették a vádak alól.