2024. április 26., péntek

A charolais húsmarhákért lobbiznak

Törökfaluban közgyűlést tartott a KASUM egyesület

A bácskai és bánáti termelőket tömörítő KASUM Húsmarhatenyésztők Egyesülete szerda este Törökfaluban tartotta meg közgyűlését, amelyen Bálint Jenő elnök

A charolais francia származású, nagytestű húsmarha (Csincsik Zsolt felvétele)

A charolais francia származású, nagytestű húsmarha (Csincsik Zsolt felvétele)

és Berze Tibor, a közgyűlés elnöke többek között a charolais húsmarhák támogatásáért végzett lobbizásukról tájékoztatta a tagságot és az érdeklődőket.

Elmondta: az elmúlt időszakban több megbeszélésen egyeztettek Juhász Attila mezőgazdasági államtitkárral és Fremond Árpáddal, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjével, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnökével a charolais húsmarhák behozataláról, támogatásáról és tenyésztéséről, hiszen Szerbia nemrégiben írta alá a húskiviteli egyezményt Törökországgal, és ezért érdeke a húsmarhatenyésztés fejlesztése és támogatása. Megjegyezte, hogy egyeztetések eredményeként a KASUM küldöttsége hamarosan találkozhat a mezőgazdasági minisztérium illetékeseivel, akiknek bemutatják a terveiket, amit egy szakmai dokumentum formájában is szeretnének benyújtani. Berze Tibor kiemelte, a találkozón szeretnék felhívni az illetékesek figyelmét, hogy Szerbiának és Magyarországnak közös érdeke, hogy a határ mindkét oldalán elinduljon a húsmarhatartás és annak támogatása. Jó lenne, ha ezt valamilyen módon elősegítené a politikum, és a következő szerb–magyar közös kormányülésen bekerülne a mezőgazdaságra vonatkozó záradékba.

Továbbá szeretnék elérni, hogy a hazai agrárpolitika ismerje föl a húsmarhaágazatban rejlő lehetőségeket, és ennek megfelelően határozza meg a támogatásokra, a törzskönyvezésre, a vásárlásra és a jószágok korára vonatkozó szabályzatokat. Példaként megemlítette, ha engedélyeznék a választási üszők behozatalát, akkor ez Magyarországról egyedenként 1000–1200 euróba kerülne fuvarral, állatorvosi és vámköltséggel együtt. Mindezek után, ha az állam visszatérítené a vételár felét, akkor a tenyésztők 600–700 euróért megvásárolhatnák a tenyészállatokat. Továbbá kérni fogják a jószágok behozatalakor az állategészségügyi struktúrák szorosabb együttműködését, a gördülékenyebb ügyintézést a behozatali dokumentáció, a vakcina, a karantén, a szállítás terén. Berze Tibor reményét fejezte ki, hogy a mezőgazdasági minisztériumban támogatni fogják a kérésüket, és tesznek azért, hogy mindez bekerüljön a minisztérium jövő évi tervébe. Elmondta, hogy a KASUM-ban azt szeretnék, ha charolais húsmarhák elszaporodnának az országban, hogy minél nagyobb legyen az állatállomány, hogy minél több állattenyésztőnek nyújtson biztos megélhetést az ágazat. Berze Tibor felajánlotta, hogy a tenyészállatok behozatalában mindenben szívesen segítenek az érdeklődő tenyésztőknek.

A közgyűlésen Bálint Jenő egyesületi elnök beszámolt a nemrégen Cserkeszőlőn megtartott húsmarha-konferencián szerzett tapasztalatairól, amelyen a Magyar Charolais-tenyésztők Egyesületének meghívására vett részt. Emellett szólt az egyesület pénzügyeiről, illetve arról, hogy a KASUM székhelyét áttették Törökfaluba, ahol a Petőfi Sándor utca 29. alatt található.