2024. április 26., péntek

Dupák Fanni Kaleidoszkóp-díjas

Vácott az elmúlt hétvégén rendezték meg a 17. Kaleidoszkóp Versfesztivált.

A versmondók mezőnyében Dupák Fanni, csókai versmondó tehetségét is Kaleidoszkóp-díjjal ismerték el az elmúlt hétvégén megrendezett 17. Kaleidoszkóp Versfesztivál szakmai ítészei.

A váci Dunakanyar Színház és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület közös szervezésében megtartott versünnepen négy nap alatt 172 egyéni előadó, társulat, zenekar és filmes alkotó vonult fel, s az előadások túlnyomó része Arany János életműve jegyében zajlott le.

Fanni lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a versfesztiválon való részvétel számára hatalmas élmény volt, s nagyon élvezte az ottlétet, mivel az egész hétvége tömve volt programokkal, a verszenén és versklipen át, egészen a versszínházig mindenféle produkciókat megtekinthettek. A nemrég a Nemzeti VERSeny döntőjében versklipjével különdíjat és aranyminősítésű oklevelet is kiérdemlő csókai versmondó lány Arany János Vörös rébék című verse mellett Kiss Judit Ágnes Ronda capriccioso című versét adta elő, s nagyon izgult, hogy miképpen is jön ez át majd a nézőknek, de amikor azt tapasztalta, hogy nevetnek és élvezik, akkor megnyugodott. Fanni ezenkívül szerepelt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Szép szó táborában létrehozott Toldi című előadásában is, ami az amatőr versszínházak mezőnyében különdíjat érdemelt ki. Fanni egyébként már óvodás kora óta mond verseket, de mivel beszédhibás volt, addig, amíg ezt nem küszöbölte ki, az általános iskolában nem engedték versmondó versenyekre.

Engem az motivált, hogy a beszédhibáim kijavítsam, és amikor ez sikerült, negyedikes koromban vettem először részt versmondó versenyen, ahol elég szép eredményt értem el, s bejutottam a tartományi versenyre. Viszont ott nagyon megijedtem, ki is hagytam a fél verset, és amikor lejöttem a színpadról, azt mondtam, hogy én többet biztos nem mondok verset. Szerencsére hetedikes koromra kihevertem ezt a kellemetlen élményt, és azóta megállás nélkül részt veszek ezeken a megmérettetéseken – hallottuk tőle, s elmondta azt is, hogy akkor egy olyan verset talált, ami nagyon leírta az akkori érzéseit, s ezért úgy érezte, hogy neki ezt a költeményt kell elmondania. A későbbiekben pedig lételemévé vált a versmondás, a versolvasás és a versenyekre való járás, s Fanni elmondta azt is, hogy amíg a legtöbb ember énekelni szokott zuhanyozás közben, addig ő akkor is verseket mond.