2024. április 26., péntek

Vučić: Praljak nem volt gyáva

Nem viccelődne Slobodan Praljak hágai perével Aleksandar Vučić, aki azt is kijelentette, nem tartja gyávának a tegnap a hágai törvényszéken öngyilkosságot elkövetett volt horvát katonai vezetőt.

– Az EU embereinek viszont lenne mit üzennem – jelentette ki az államfő, rámutatva, hogy az uniós tagállamok képviselőivel folytatandó brüsszeli megbeszélésen ki fogja hangsúlyozni „Szerbia kitettségét az ilyen ügyekben, amikor viszont mások vannak terítéken, egyesek vaknak és süketnek tettetik magukat”.

Vučić szerint Ratko Mladić ügye után Szerbiából az áldozatok felé irányuló tiszteletadás hangjait lehetett hallani, nem menekültek a súlyos témáktól, és a jövőről is beszéltek. A régióban azonban mindenki csak Szerbiával foglalkozott, a jövővel és a tervekkel senki sem.

₋ Hogy lehetséges, hogy mindenkit elítélnek valamiért, egyedül a szerbek elleni bűnökért nem ítélnek el senkit? – tette fel a kérdést Vučić, majd kiemelte, a szerbek 95%-a szerint a Ratko Mladić elleni ítélet jogellenes, és nem áll kapcsolatban a tényekkel. – Mégis, hogy nézne ki, ha én elnökként a nyilvánosság elé állnék, és elmondanám, hogy ellenzem az ítéletet, szerintem Mladić egy hős, és megpróbáljuk lassítani az ítélkezést? – tette hozzá az államfő.

Vučić azt is elmondta, reméli, hogy az emberek megértik, együtt kell élnünk, a jövő felé fordulva, ám az már másik kérdés, hogy ez sikerül-e.