2024. április 26., péntek

Döntés iskolai bántalmazás ügyében

Az eltanácsolt fiatalok más tanintézményt kereshetnek

Az aranđelovaci Mileta Nikolić Műszaki Szakközépiskola tantestülete úgy döntött, kizárja azt a három tanulót, akik október közepén verbálisan és fizikailag is bántalmazták osztálytársukat.

A Szerbiai Rádió és Televízió tájékoztatása szerint az iskola illetékesei nem kívántak megjegyzést fűzni  a döntésükhöz, csak egy közleményt adtak ki, miszerint a törvényes előírásoknak megfelelően a tantestület oktatási-fegyelmi intézkedése nyomán a B. N.-t bántalmazó két lányt és egy fiút eltanácsolják az iskolából.

A fegyelmi intézkedést megelőzően S. V. és D. R. szülei már kérelmezték gyermekeik kiíratását az iskolából, hogy másikba írathassák őket. A másik, erőszakos fellépést tanúsító lány, K.V. még várja a fegyelmi intézkedésről szóló határozatot, amire másodfokon panaszt nyújthat be.

– A bírósági eljárásban a kragujevaci Felső Bíróság az eset minden résztvevőjét kihallgatta. Jelenleg a Szociális Központ jelentését várja az ügyészség, hogy azt tovább utalva, a Bírói Tanács hozzon döntést – nyilatkozta Svetlana Simović, a kragujevaci Felső Bíróság sajtófelelőse.

Október közepén a közösségi oldalakon, valamin a YooTube internetfelületen egy olyan videofelvétel jelent meg, amelyen fiatalok – két lány és egy fiú – bántalmazzák osztálytársukat, aki egy széken ül. Mint kiderült, az aranđelovaci Mileta Nikolić Műszaki Szakközépiskola tanulói láthatók a felvételen, ahogy minden erejükből pofozzák, ütlegelik osztálytársukat, közben pedig ordítanak, azt parancsolva, hogy ne védje az arcát, engedje le a kezét.

A bántalmazást senki nem akadályozta meg, senki nem lépett közbe. A pofozás alatt a felvételen a háttérben nevetés és moraj hallatszik.

Az esettel az után kezdtek el foglalkozni az illetékes szervek, hogy a média is megjelentette a kortársbántalmazásról szóló videofelvételt.