2024. április 26., péntek

Orvosok a páciensekért

Az orvosok szava címmel folyóiratot jelentetett meg a Vajdasági Klinikai Központ. Ez alkalomból sajtótájékoztatót tartottak, amelyen jelen volt Tomislav Stantić, a Vajdasági Regionális Orvosi Kamara elnöke, prof. dr. Zoltan Horvat, a városi önkormányzat egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja, doc. dr. Mirjana Živojinov, a folyóirat főszerkesztője, prof. dr. Edita Stokić, valamint a klinikai központ számos szakorvosa.

Tomislav Stantić, prof. dr. Zoltan Horvat, doc. dr. Mirjana Živojinov és prof. dr. Edita Stokić (balról jobbra)

Tomislav Stantić, prof. dr. Zoltan Horvat, doc. dr. Mirjana Živojinov és prof. dr. Edita Stokić (balról jobbra)

Prof. dr. Edita Stokić elmondása szerint a Vajdasági Klinikai Központ számára különösen fontos a tájékoztatás. Az orvosok szava című folyóirat első száma 300 példányban jelent meg. A kiadványhoz a páciensek az intézmény klinikáin, a várótermekben ingyen juthatnak hozzá. Doc. dr. Mirjana Živojinov hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Klinikai Központ a legnagyobb, terciális szintű egészségügyi intézmény Vajdaságban, 3500 dolgozót foglalkoztat. A létesítményben legösszetettebb műtéti beavatkozásokat végeznek.

– Ebből eredően úgy véltük, hasznos lenne a pácienseket tájékoztatni tevékenységünkről annál is inkább, mivel szinte nincs olyan újvidéki és vajdasági lakos, aki nem vette igénybe a klinikai központ szolgáltatásait, és nem gyógykezeltette magát nálunk. A folyóirat első számában az intézményünkben működő 31 klinikát, szervezeti egységet mutattuk be. A soron következő számokban az intézmény időszerű eseményeiről, történéseiről számolunk be – tette hozzá doc. dr. Mirjana Živojinov.

Tomislav Stantić rámutatott arra, hogy ilyen jellegű kezdeményezésből kevés van manapság. Gyakrabban hallunk az egészségügyben felmerülő problémákról, viszont nem szabad megfeledkeznünk a különféle törekvésekről és felmutatható eredményekről sem. Kiemelte, hogy a Vajdasági Regionális Orvosi Kamara továbbra is támogatja majd ezt a kezdeményezést. Prof. dr. Zoltan Horvat hangsúlyozta, hogy a folyóirat külön jelentőséggel bír, éppen ezért a városi önkormányzat támogatja a folyóirat megjelenését. Véleménye szerint az egészségügyet nem oszthatjuk fel különféle intézményekre, éppen ezért a városi önkormányzat ezután támogatja majd a folyóirat megjelenését.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a folyóirat elsősorban a pácienseknek szól, ezért a nemzeti kisebbségek nyelvén is kiadják.