2024. április 26., péntek

Félelem a megbélyegzéstől

A legbiztosabb védelem az AIDS ellen az óvszer használata

Az AIDS elleni küzdelem világnapja – december elseje – alkalmából megrendezésre kerülő szabadkai szűrővizsgálatokról és egyéb felvilágosító tevékenységekről, valamint a HIV-ellenőrző vizsgálatok jelentőségéről tartottak szerdán sajtótájékoztatót a városháza médiaközpontjában. A sajtó képviselőinek több intézmény szakemberei beszéltek a tájékoztatás, a megelőzés, valamint a kezelés jelentőségéről.

Dr. Dragica Berić Kovačević, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet Járványtani Osztályának vezetője elmondta, hogy az intézeten belül pénteken 9-től 14 óráig, valamint 19 órától éjfélig ingyenes HIV-szűrésen vehetnek részt az érdeklődők. A város főterén vasárnap 11 és 13 óra között a šabaci Duga Egészségügyi Asszociáció mobilegysége végez ingyenes HIV-tesztelést. A Duga által elvégzett teszteléshez nem szükséges semmilyen személyazonossági dokumentum, sőt még az illető személy nevét sem kérik, a vizsgálat teljesen anonim jellegű.

Multiszektorális együttműködésre van szükség – A sajtótájékoztató résztvevői: Vladimir Antić, Boris Telečki, Branka Ljubolja, Verica Dronjak, Dragica Berić Kovačević, Zoran Milovanović, Boris Kovačić (Fotó: Paszterkó Erika)

Multiszektorális együttműködésre van szükség – A sajtótájékoztató résztvevői: Vladimir Antić, Boris Telečki, Branka Ljubolja, Verica Dronjak, Dragica Berić Kovačević, Zoran Milovanović, Boris Kovačić (Fotó: Paszterkó Erika)

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az észak-bácskai körzetben jelenleg 66 HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 37 egyén betegedett meg, 16 személy pedig a korábban megbetegedettek között elhalálozott. A HIV-fertőzöttek leggyakrabban 30–39 életév közötti férfiak, de több mint 20 százalékot tesz ki a 20–24 év közötti férfiak aránya.

Dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségházak Megelőző Központjának vezetője hangsúlyozta, hogy mind több fertőzött a fiatalabb populációhoz tartozik, emiatt külön figyelmet kell szentelni a tájékoztató előadásoknak. A megbélyegzés is gond, ugyanis a megkérdezett fiatalok egyharmada nem barátkozna HIV-fertőzött személlyel.

Boris Kovačić, a Stav plus civil szervezet elnöke aggodalmának adott hangot a HIV-fertőzöttek számának növekedése miatt, ugyanis véleménye szerint a társadalom nem szentel kellő figyelmet ennek a problémának. Egyesületük az idén nem kapott semmilyen támogatást, jövő év januárjától támogatás hiányában kénytelenek lesznek szüneteltetni tevékenységüket.

Boris Telečki, a Szabadkai Szociális Központ pszichológusa a multiszektorális együttműködés jelentőségét hangsúlyozta. A központhoz ingyenes pszichoszociális támogatásért fordulhatnak a HIV-fertőzöttek, ugyanis nagy megpróbáltatás az új körülményekhez való alkalmazkodás.

Zoran Milovanović, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének illetékese közölte, hogy vasárnap önkénteseik tájékoztató anyagokat osztanak a téren, valamint a szexuális úton terjedő betegségekről beszélgetnek a fiatalokkal.

A leggyakoribb fertőzésveszélyt a gyakori partnercsere képezi, ezért a legbiztosabb védelem az AIDS ellen az óvszer használata.