2024. április 26., péntek
NŐI LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK

Magyar és szerb vereség a bírói ráadásban

Péntek délután a magyar és a szerb női labdarúgó-válogatott is lejátszotta idei utolsó tétmérkőzését. Az első három vb-selejtezőjén mindössze egy pontot szerző magyar csapat Balmazújvárosban fogadta az ukrán válogatottat, és Jakabfi Zsanették egészen a bírói ráadás utolsó percéig tartották is a 0:0-t a valamivel magasabban jegyzett ellenfelükkel szemben, a 94. percben azonban egy bal oldali beadás után a vendégek csapatkapitánya, Darina Apanasenko előrevetődve a 75. válogatottságát ünneplő Szőcs Réka kapujába fejelt, megszerezve így a végig jó iramú találkozó egyetlen gólját.

„Az első félidőben jobbak voltak az ukránok, de a szünetben rendeztük a sorokat, és a folytatásban sokat tettünk a gólszerzés érdekében. A lányok mindent megtettek a győzelemért, de hát ilyen a futball, a végén nem mi, hanem a vendégek szerezték meg a három pontot érő találatot. Dolgozni kell tovább, és a következő mérkőzéseken kijavítani hibáinkat” – nyilatkozta a mérkőzést követően Markó Edina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A szerb nemzeti együttes dolga még ennél is nehezebbnek ígérkezett, Goran Sretenović kiválasztottjai ugyanis az európai élmezőnyhöz tartozó spanyol csapat ellen léptek pályára Belgrádban, a Szuperligában szereplő Voždovac stadionjában. Az ibériaiak esélyeshez méltóan kezdték az összecsapást, a 13. percben a PSG-ben légióskodó Jenifer Hermoso vette be Milica Kostić kapuját, majd kilenc perc múlva ugyanő duplázhatta volna meg a vendégek előnyét, a fiatal szerb hálóőr azonban egy bravúros védéssel hárítani tudott. A folytatásban feljavult a hazai csapat játéka, és bár továbbra is a spanyolok birtokolták jóval többet a labdát, a szerb kontrák is veszélyesek voltak. A hajrában egy kósza szerb ellenakció végén az apai ágon magyar származású Allegra Poljak adott középre, a Fradi támadójának beívelésére pedig Nevena Damjanović érkezett jó ütemben, és a Dániában profiskodó védő közelről kiegyenlítette az állást. Ezt követően a nagyobb játékerőt képviselő spanyol válogatott fokozta az iramot, ám a fehér mezesek a bírói ráadásig nem tudtak igazán nagy helyzetet kialakítani Kostić kapuja előtt. A 91. percben azután már a szabadkai Spartacus hálóőre sem tudta megakadályozni a vendégeket a gólszerzésben: egy róla kipattanó labdát az egyik spanyol támadó visszalőtt középre, a Barcelona csapatában futballozó Patricia Guijarro pedig öt méterről az üres kapuba belsőzte a játékszert, három fontos ponthoz juttatva így Spanyolországot.

„Ez egy nagyon nehéz mérkőzés volt, hiszen a labdát szinte mindig a spanyolok birtokolták, így a védelmünkön állandó volt a nyomás. Az ibériaiak gyorsak, jól kezelik a labdát, nehéz ellenük játszani. Természetesen nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült megtartani a döntetlent, amely hatalmas eredmény lett volna a szerb női foci számára” – mondta a belgrádi vb-selejtező után Vajda Orsolya, a szabadkai Spartacus védője, aki ezúttal kezdőként 45 percet töltött a pályán.

1. csoport: Wales–Kazahsztán 1:0, Anglia–Bosznia 4:0. 2. csoport: Svájc–Fehéroroszország 3:0, Albánia–Lengyelország 1:4. 3. csoport: Szlovákia–Hollandia 0:5. 4. csoport: Magyarország–Ukrajna 0:1. 5. csoport: Szlovénia–Feröer szigetek 5:0. 6. csoport: Portugália–Moldova 8:0. 7. csoport: Ausztria–Izrael 2:0, Szerbia–Spanyolország 1:2.