2024. április 26., péntek

Nem a médiát pénzelik, hanem a közérdeket

Jövőre is 60 millió dinár feletti összeg áll majd a vajdasági média projektumainak rendelkezésére
Štatkić nyilatkozik a médiának, a háttérben Vukmirović (Ótos András felvétele)

Štatkić nyilatkozik a médiának, a háttérben Vukmirović (Ótos András felvétele)

A média projektumok alapján történő finanszírozásával, a sikeres projektumok előkészítésének részleteivel foglalkoztak tegnap azon a tanácsadáson, melyet a Tartományi Képviselőházban tartottak meg a művelődési és tájékoztatási titkárság szervezésében. A szerbiai médiumok legnagyobb része magántulajdonban áll, s ezeknek a médiumoknak nem könnyű eleget tenniük egyszerre az olvasottság, nézettség vagy hallgatottság elvárásainak és kereskedelmi céljaik megvalósításának, valamint a közérdekűség elvének is, ezért támogatásra van szükségük ahhoz, hogy a közérdeknek megfelelő témákkal is foglalkozni tudjanak, hangzott el az összejövetelen. Miroslav Štatkić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár szerint a pályázatok szempontjából két jelentős kérdést kell tisztázni: az egyik, hogy hogyan kell jól előkészíteni a jelentkezést, a másik pedig, hogy melyek az igazán jó projektumok, mi jellemzi azokat. A jó témákhoz véleménye szerint elsősorban jó ötletek kellenek, életkörülmények egy sorának felölelése, egybekapcsolása szükséges az adott újságírói jelentésben. A tájékoztatásnak mindig hozzáférhetőnek, átláthatónak kell lennie, értékelte, annak ellenére, hogy Szerbiában és a világ más országaiban is általában mindig kialakul legalább két csoport, amelyik eltérően tekint a valóságra. Štatkić szerint arról kell mindig beszélni, ami a körülményeknek a lényegét adja, igazságosnak kell maradnunk. Legyen akármilyen a nézőpont, objektívnek, demokratikus beállítottságúnak kell maradni mindvégig, húzta alá a titkár.

A tanácsadás részvevői (Ótos András felvétele)

A tanácsadás részvevői (Ótos András felvétele)

Đorđe Vukmirović művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes a tanácskozáson egy tévhitre hívta fel a figyelmet. Sokan azt hiszik, hogy az állam vagy a tartomány a médiumokat finanszírozza, amikor pénzt ad valamelyik sajtóorgánumnak, szerinte azonban nem ez a valóság. A közérdeket kell finanszírozni, annak megvalósulásához kell támogatást adni a médiumok számára kiírt pályázatok segítségével. Ezért vezette be az állam a projektumok révén történő pénzelést. Közérdekű témákkal foglalkozni nem nehéz, hiszen azok közé tartoznak a társadalmi élet minden területén, a művelődésben, gazdaságban, emberi jogok területén, egyenjogúsági kérdésekben megjelenő tartalmak. Közérdekűnek lenni annyit jelent, hogy a Tartomány polgárai, minden község minden lakosa, időben, pontosan tudjon tájékozódni az őt érintő témákról, döntésekről. Minőségi tájékoztatást kapjon akkor, amikor a helyi, a regionális vagy a tartományi médiaházak valamelyikét választja információforrásnak.

– Az idén a tartományi adminisztráció 67 millió dinárt különített el a részfinanszírozási pályázatok céljaira, melyeknek köszönhetően a médiumok projektumainak költségeit legfeljebb nyolcvan százalékban vállalja magára az érvényben lévő jogszabállyal összhangban. Ez ötször több, mint tavaly, amikor is 13,5 millió dinár állt a média rendelkezésére. A szóban forgó adat is tükrözi azt, hogy a tartományi szervek milyen hozzáállást tanúsítanak a közérdek érvényesüléséhez – mondta el lapunk kérdésére válaszolva a titkárhelyettes.

A jövő évi költségvetési tervekkel kapcsolatban közölte, hogy a titkárság célja az idei szinten tartani a médiaházak projektumaira költött pénzt, azaz várhatóan 2018-ban is 60 millió dináron felüli összeg áll majd a rendelkezésre.

A tanácsadás folytatásában Dragan Traparić, a titkárság jogi tanácsadója és Ljiljana Ćumura Žižić újságíró járták körül a pályázás gyakorlati kérdéseit.