2024. április 26., péntek

Most könnyebb és olcsóbb a legalizáció

Törvényesítésre váró épületek, Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Törvényesítésre váró épületek, Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

A törvénnyel összhangban zajlik Topolyán is a lakossági építmények felmérése és esetleges törvényesítése. Eddig a terepi munkának mintegy háromnegyedét végezték el az illetékes hivatal munkatársai. Topolyán, Bajsán és Felsőrogaticán (Gornja Rogaticán), valamint Pacséron a 95 százalékát,  Bácskossuthfalva esetében az adminisztrációs előkészületek 30 százaléka megtörtént, és folyik a terepi szemle. A következő hetekben a község keleti és északi részének települései, például Njegoševo, Gunaras, Kisbelgrád, Zentagunaras, Kavilló ingatlanjainak felmérése is sorra kerül – tudtuk meg Vidoje Jakovljevićtől, a községi közigazgatás építésügyi felügyelőjétől.

– Az önkormányzat illetékes osztálya a megfelelő emberek mozgósításával mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a közérdekűként meghozott törvény előírásait zökkenőmentesen, minél gyorsabban, a polgárokhoz alkalmazkodva véghez tudja vinni. A munkatársaim a telkekről 2015 novemberében készült műholdas felvételekkel, a rendelkezésre álló kataszteri adatokkal érkeznek, hogy felmérjék az állapotot azon a terepen, ahol eltérés mutatkozik a bejegyzett épületek és a felvétel között. Kezdetben ez úgy zajlott, hogy mindenhova betértek és terepszemlét tartottak, az utóbbi hetekben viszont csak eltérés esetén teszik – hallottuk a felügyelőtől, aki rámutatott arra, hogy mivel ez a törvény rendkívül kedvező legalizációra ad lehetőséget a folyamat lezártáig, ezért akadnak olyan esetek is, amikor valaki a 2015 után felépített épületét szeretné ilyen módon törvényesíteni. Természetesen ezekre az épületekre nem vonatkozik a határozat, illetve az állam komolyabb büntetéseket helyezett kilátásba a határozat elfogadása után épült és nem bejegyzett épületekre.

– A polgárnak nem kötelező törvényesítenie a nem bejegyzett épületét, jogában áll akár figyelmen kívül is hagyni a felszólítást, de most ez nagyszerű alkalom, hogy egyszerűbben és olcsóbban megússza a törvényesítési folyamatot. Például korábban minden egyes épületet a portán külön kellett bejegyeztetni, most pedig egy kalap alatt megteheti. Lehet, hogy sok háztartás esetében most nem tűnik fontos ügynek, de például egy esetleges örökösödés vagy banki kölcsön kérvényezésénél komoly gondokkal szembesülhetnek a tulajdonosok később. Arról nem is szólva, hogy az ilyenkor egyébként megszokott folyamat anyagilag és időben is legalább 10-szer több pénzbe kerül. Topolyán ugyan még nem volt példa a hivatalból elrendelt bontásra, de ez a lehetőség is fennáll – mutatott rá Jakovljević, és elmondta azt is, hogy a társadalmi folyamatainkat és a számtalan támasz nélküli idős ember esetét figyelembe véve igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez. Ahogyan például Krivaján is megtették, csoportos igény esetén munkatársaival az időpont-egyeztetés után személyesen is hajlandóak elmagyarázni a folyamat lényegét az érdeklődőknek.