2024. április 26., péntek

Állandó felügyelőket kapnak a kínai óvodák

A kínai főváros önkormányzata állandó oktatási felügyelőket rendel ki a pekingi óvodákba működésük ellenőrzésére - jelentették be vasárnap este.

Az intézkedést az után hozta az oktatási bizottság, hogy a pekingi rendőrséghez a héten bejelentések érkeztek arról, a RYB oktatási hálózat egyik óvodájában a személyzet rendszeresen szexuálisan bántalmazta, tűkkel szurkálta a gyerekeket és ismeretlen eredetű tablettákat, szirupokat adott nekik, ami országszerte hatalmas felháborodást váltott ki mind a szülők, mind a közvélemény körében. Egyes szülők elmondták, gyermekeik, akik közül a legfiatalabb hároméves, arról számoltak be, hogy pucér férfi pedagógus végzett "orvosi vizsgálatot meztelen gyerekeken". 

A bejelentések nyomán csütörtökön felfüggesztették az óvoda számos pedagógusát, és szombaton őrizetbe vettek egy óvónőt gyermekek szexuális bántalmazása gyanújával. Az óvoda vezetőjét elbocsátották, csakúgy mint az őrizetbe vett óvónőt.

A rendőrség szombaton közölte, hogy törvényszéki orvosszakértői vizsgálatokat végeztek az intézményben és begyűjtötték a helyi videokamerák felvételeit.

A rendőrség azt is közölte, hogy őrizetbe vettek egy 31 éves nőt hamis információk terjesztésének gyanújával.

A pekingi önkormányzat közlése szerint az oktatási felügyelők feladata lesz az óvodák rendszeres ellenőrzése biztonsági, közegészségügyi, oktatási és működtetési szempontból.

Az 1998-ban alapított RYB oktatási hálózat, amelyet szeptember óta a New York-i tőzsdén is jegyeznek, több mint 1300 napközi otthont és 500 óvodát működtet Kína mintegy 300 városában.

Nem ez volt az első eset, amikor gyerekek bántalmazásával vádolták meg az intézmény dolgozóit. 2015-ben Csilin tartományban bűnösnek talált a bíróság két pedagógust gyerek fizikai bántalmazásában egy helyi RYB-óvodában. A személyzet tűket és más megfélemlítési technikákat használt a gondjukra bízott gyermekek bántalmazásakor a per dokumentumai szerint.