2024. április 26., péntek

Porosenko a Velencei Bizottság ajánlásainak a betartását ígéri

Az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői pénteki találkozója Brüsszelben lehetőséget nyújtott a Kijev és Budapest közötti jelenlegi legvitatottabb kérdés, az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos konzultációra is. A kérdés nemcsak Magyarországot, hanem az Ukrajnában élő román kisebbség miatt Bukarestet is érinti.

Klaus Iohannis román államfő a csúcstalálkozó szünetét használta ki arra, hogy megbeszélést folytasson a vitatott törvényről Petro Porosenko ukrán elnökkel, aki elnöki vétójával nem élve szeptemberben írta alá a jogszabályt. Az ukrán államfő román kollégájának ígéretet tett arra, hogy Kijev teljes körűen be fogja tartani a Velencei Bizottság ajánlásait az új ukrán oktatási törvényre vonatkozóan.

Iohannis az újságíróknak közölte, hogy a csúcstalálkozót megelőző kétoldalú megbeszélésen az ukrán elnökkel az Ukrajnában élő kisebbségek helyzete állt, különös tekintettel az új oktatási törtvényre. Mint mondta, Porosenko hajlandóságot mutatott arra, hogy együttműködjön Romániával egy mindkét fél számára elfogadható megoldás megtalálása érdekében.

A csúcstalálkozóra Orbán Viktor mellett a külgazdasági és külügyminiszter is elutazott, aki kétoldalú megbeszéléseket folytatott az azeri, a belorusz és az ír külügyi tárca vezetőjével. Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter megismételte Budapest határozott álláspontját.

„Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációival kapcsolatban” – jelentette ki.

A magyar külügyminiszter szerint Kijev döntési helyzetben van, ugyanis ha számára valóban fontos az európai és euroatlanti integráció kérdése, akkor eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek. Vissza kell vonnia a kisebbségek jogait sértő oktatási törvényt. Ez esetben újra számíthat Magyarország hangos támogatására, addig azonban nem. Ezen álláspont tekintetében mindaddig nem lesz változás, ameddig Ukrajna helyre nem állítja a magyar kisebbség jogait – szögezte le Szijjártó Péter.