2024. április 26., péntek

Tízmilliárdokat szán fejlesztésre a VW

Az a terv, hogy 2030-ig a cég mind a 300 jelenlegi modelljének legalább egy elektromos változatával is megjelenjen a piacon

Ambiciózus tervet hirdetett a Volkswagen (VW). Európa legnagyobb személygépkocsi-gyártó konszernje 2018-tól kezdve öt év alatt csaknem 34 milliárd eurót fordít belső átalakításra, hogy piacvezetővé váljon a villanyautók előállításában. Az összeg nagy részét elektromos és önvezető autók fejlesztésére, új típusú közlekedési szolgáltatásokra, valamint a már meglévő modellek korszerűsítésére szánja.

A német multinacionális cég ezzel csatlakozik azokhoz, akik szerint az elektromos és önvezető autóké a jövő. A VW vezetősége azonban többre vágyik. Hans Dieter Pötsch vállalatvezető már meg is fogalmazta a legfontosabb célt. Eszerint elsők akarnak lenni az elektromos mobilitás és a fenntartható közlekedés terén, lehetőleg már 2025-re.

Addigra legalább 80 modellt kívánnak bemutatni, illetve gyártani, s a világ első számú villanyautó-gyártójává előlépni. A tervekben szerepel, hogy 2030-ig a cég mind a 300 jelenlegi modelljének legalább egy elektromos változatával is megjelenik a nemzetközi piacon.

A vállalat szilárdan meg akarja vetni a lábát Kínában, amit – a konkurenciához hasonlóan – különösen ígéretesnek tart. Az ottani vásárlóknak ugyanis egyre több villanyüzemű gépjárművet adnak el. A kereslet pedig tovább növekszik a következő években, hiszen egy helyi törvény értelmében 2020-ra az értékesített autók 12 százalékának elektromosnak kell lennie.

Ezért az ágazat meghatározó szereplői, köztük a japán Toyota vagy a német BMW, igyekeznek mielőbb beszállni a versenybe. Az eladott autók alapján a világ második legnagyobb gyártójának számító Toyota épp a napokban jelezte: 2020-tól megkezdi a helyben előállított villanyautók értékesítését Kínában, ahol 2025-ig – üzleti partnerével együtt – tízmilliárd eurót szándékozik befektetni új modellek fejlesztésébe és gyártásába.

A jövő év első felében kezdődő beruházási programtól azt várja a japán cég, hogy idővel 40 elektromos modellel léphet a kínai piacra. Ezeknek egy részét már 2018 második felében értékesíteni kezdi.

Harald Krüger, a BMW vezérigazgatója úgy véli, hogy az elektromos autók tömeges sorozatgyártása még várat magára, mert a világnak és Európának is sokat kell fejlődnie. Az országoknak például jelentősen bővíteniük kell a töltőállomás-hálózatukat.

A német E.On energiaszolgáltató óriás is rájött erre, ezért arra készül, hogy az általa jelenleg Európában birtokolt 6000 elektromos töltőpontot további tízezerrel gyarapítsa 2020-ig. Az E.On egyike azoknak a cégeknek, amelyek nagy erőkkel szálltak be az elektromos jármű-infrastruktúra fejlesztésébe.

Már belekezdett egy nagyra törő program megvalósításába, ennek köszönhetően jelenleg messze túlszárnyalja a BMW, a Ford, a Mercedes és a VW-Audi hasonló tervét. Ezek az autógyártók arra készülnek, hogy 2020-ig 400 töltőállomást létesítenek, s azokat közösen üzemeltetik, főként Nyugat-Európa autópályái mentén.