2024. április 26., péntek
Jegyzetfüzettel Németországban

„Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”

Külmunkatársunk németországi jegyzete

Bonn, 2017.november 22.

A környezetemben élő német választópolgárok ugyan meglepődve fogadták a vasárnap (november 19.) esti televíziós bejelentést (és a hétfői sajtó híreit is), de a vélemények szinte már az első percben megoszlottak: Berlinben vasárnap este megszakadtak a koalíciós kormányalakítási tárgyalások, ugyanis a liberálisok (FDP) felálltak a négypárti tárgyalóasztaltól, elnökük, Christian Lindner pedig kijelentette: „Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni!” Német ismerőseim egyik része szinte sejtette, hogy a Jamaica-koalícióból nem lesz semmi, hiszen nincs közös nevező a pártok között, a másik része viszont bízott Angela Merkel kancellár tárgyalási képességeiben. Beszélgetőtársaim így vélekedtek:

Egyetemi végzettségű, 45 éves könyvelő:

– Előre tudni lehetett, hogy a Zöldek Pártja Cem Özdemír vezetésével olyan követelésekkel lép be a kormányba, mint a menekültek családegyesítése, az atomerőművek teljes leállítása és a dízel meghajtású járművek teljes kitiltása. Ezek ugyan igazolt követelések, de csak látszatra és csak a távlatokra vonatkozóan. Mi az országban már amúgy is megsütöttük a kezünket a bevándorlással, hiszen ezrek jöttek két év alatt személyes irat nélkül, most pedig családtagjaikat is hozni akarják. Ez újabb félmillió bevándorlót jelent. Az atomerőműveinket leállíthatjuk ugyan, de akkor honnan lesz elegendő villanyáramunk? Majd a francia szomszédoktól hozunk be jó drágán? Tőlünk alig 100 kilométerre, Belgiumban kiöregedett atomerőmű(vek) üzemelnek, ha félünk az atomerőművek katasztrófájától és a sugárszennyeződéstől, akkor ezeket kellene elsősorban lezárni. Ha pedig betiltjuk a dízel meghajtású autókat, akkor nemcsak az élet áll meg utainkon, hanem az autógyáraink is beszüntethetik a munkát, felmondhatnak dolgozóinknak.

Magániparos, cégtulajdonos, 38 éves:

– A radikális AfD párt (Alternative für Deutschland) most, hogy zsákutcába jutottak a kormányalakítási tárgyalások, új választásokat követel. Arra számítanak, hogy egy újabb megmérettetés esetén további szavazatokkal erősödnek, netán hatalomra is jutnak. Nekünk nem kellenek újabb választások. Ezt világosan megmondta országunk elnöke, Steinmaier úr is, hiszen az új választások nem csupán újabb kiadásokat jelentenének, hanem elbizonytalanítanák az ország lakosait is. A szeptember 24-ei választások előtt megtartott véleménykutatás során az derült ki, hogy Németország lakosainak majdnem a 80 százaléka elégedett anyagi helyzetével és sorsával, ezért szerintem nincs ok a kormány megválasztásának halogatására. A CDU kapta a legtöbb szavazatot, így egyértelmű, hogy tovább kell haladnunk a korábbi úton. A felmerülő problémákat, gondokat pedig türelemmel, főleg szakértelemmel és érdekegyeztetéssel kell megoldani.

Nyugdíjas, egykori vasútvállalati dolgozó:

– Már 68 éves vagyok, de tudomásom szerint Németország legújabb kori történelmében nem voltak megismételt választások. A rendkívüli választások elbizonytalanítanák a dolgukban általában mindig biztos német embereket. Angela Merkel igenis szeretné megalakítani az új kormányt, akár még kisebbségit is tudna vezetni, szerintem Németország fokozatosan, de biztosan fejlődik. Éppen az ideérkező külföldiekkel összehasonlítva magunkat, látom, hogy országunkban magas az életszínvonal. Aki nálunk dolgozni akar és tud, az könnyen boldogul is.

Törökországi származású, 30 éve Németországban élő választópolgár:

– Itt élek már 30 éve családommal Bonn környékén. Bízom benne, hogy Németországnak, az új hazámnak továbbra is erős és megbízható kormánya lesz. Annak idején szabályosan, útlevéllel és minden szükséges okirat felmutatásával érkeztünk ebbe a jól szervezett országba. Én is ellenzem ha valaki hívatlanul, szabálytalanul szándékozik bejönni a házamba, ahol a családommal élek. Ha az ember menekült, az nem jelenti azt, hogy eleve el kell ítélni, tudom, sokan közülük az életüket mentik. De ha valaki ellenőrizetlenül, minden dokumentum nélkül akar egy másik országba bejutni, azt nem teheti erőszakkal. Attól tartok, hogy ha Németországban politikai válság lesz, akkor még minket is kiutasíthatnak.

Az itteni tájékoztatási eszközökből arról is értesültem, hogy a keddi Bundestag-ülésen Wolfgang Schäuble házelnök egyszerű szavakkal mondta ki: ma Németországban nincs politikai válság, nincs krízis, csupán az érdekek egyeztetése van folyamatban az ország lakosainak boldogulása érdekében. Ez a megnyugtató kijelentés valóban fedi a valóságot, bár a korábbi kelet-németországi területekről (néhai NDK) olyan információt is kaptam, hogy az ottani lakosoknak a 46 százaléka új választásokat követel. Hiszem, néhány nap múlva mindenre választ kapunk.