2024. április 26., péntek

Eleve kevesen voltak

Vicsek Annamária államtitkár: Nem sérültek a kisebbségi jogok – Ez nem azt jelenti, hogy jövőre nem nyílik társadalomtudományi-nyelvi osztály magyarul Szabadkán

A Nemzetközi Valutalap instrukciói miatt a minisztériumnak szinte az év minden napján olyan döntéseket kell hoznia, amelyek a megszorítások, a racionalizáció, a spórolás jegyében történnek. Ez, hogy megszűnt a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a másodikos magyar társadalomtudományi-nyelvi osztály, nem egy kisebbségellenes intézkedés, hiszen amikor kis létszámú kisebbségi osztályról van szó, a minisztérium részéről sokkal nagyobb a nyitottság. Idén sikerült elérni, hogy a 6-7-8 fős osztályokért nem kell harcolni, hanem kialakult az a gyakorlat, hogy ahol legalább 5 diák van, a miniszter engedélyezi az osztály megnyitását – hangsúlyozta Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára. Mint kifejtette, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium esetében egy komplex, bonyolult esetről van szó. A múlt tanévben 4 diák iratkozott be a társadalomtudományi-nyelvi szakirányra, tehát ez az osztály feltételesen lett jóváhagyva, és mivel a természettudományi és a társadalomtudományi szakirány első osztályos tanterve azonos, a két osztály összevonva tanult. Az igazgatónak azt sugallták, hogy tanév közben próbáljon meg a társadalomtudományi osztályba újabb tanulókat toborozni, hiszen ennek a függvényében lesz a továbbiakban jóváhagyva ennek az osztálynak a működése. A tanév során egy diákkal sikerült is növelni ennek az osztálynak a létszámát, viszont idén, amikor elkezdődött a tanév, egy tanuló kiiratkozott, tehát 4 gyerek maradt a társadalomtudományi szakirányú osztályban. Emiatt született az a minisztériumi döntés, hogy meg kell szüntetni ezt az osztályt, a diákokat pedig átirányítani a másik, tehát a természettudományi-matematikai szakirányú osztályba.

Ha a 4 gyerek sorsát tekintjük, ez egy szomorú történet, hiszen nem év elején történt ez az átcsoportosítás, ám ha azt tekintjük, hogy tavaly együtt tanultak ezek a tanulók, akkor nem beszélhetünk pszichés, szociális sérülésekről. Magyar osztályba lettek átirányítva, nem sérültek a kisebbségi jogok sem. Tudjuk jól, nem mindenki szereti annyira a matematikát, fizikát, hogy heti 5 órában tanulja, de aki gimnáziumba iratkozik, az nem szeretne megállni az érettségi szintjén, egyetemre iratkozik, és hiszem azt, hogy ezek a gimnazisták bármilyen szakra iratkoznak, meg fogják állni a helyüket – hallottuk Vicsek Annamáriától. Kérdésünkre, hogy ez a minisztériumi döntés megmásítható-e, a következőket válaszolta:

Ez a döntés valószínűleg megmásítható lett volna akkor, amikor hozzám került az eset. Egy tanuló azzal a kéréssel keresett meg, hogy segítsek. Azt javasoltam, hogy a határidőként szabott hétfőtől továbbra is ebbe a társadalomtudományi-nyelvi osztályba járjanak, mintha mi sem történt volna, én pedig időközben megpróbálom minisztériumon belül elérni, hogy mégis meglegyen a jóváhagyás. Petkovics Mártával, az MNT VB tagjával kapcsolatban voltunk, és ezt javasoltam neki, ő pedig az iskola igazgatójának javasolja ugyanezt. Hiszem azt, akkor még ez az ügy megmenthető lett volna. Viszont azon a hétvégén azt az értesítést kaptam az érintett középiskolásoktól, hogy ketten már átiratkoztak máshova, nem is szándékoznak visszatérni. Két diákért viszont már nem lehetett harcolni. Azt hiszem, itt későn történtek meg a lépések. Az elmúlt években is voltak ilyen kényes esetek, mint ez. Elég gyakran megtörtént, hogy az igazgatónak azt javasoltam, tegyen úgy, mintha mi sem történt volna, én pedig megpróbálom kiharcolni, hogy megmaradjon a kis létszámú osztály. Sokkal nagyobb eséllyel tudom kiharcolni az osztály fennmaradását, ha azt mondom, az osztály most is így működik, ennyi tanulóval, és az elmúlt években így sikerült elérni a kedvező döntést. Ebbe nem minden igazgató mer belemenni, mert az ígéretem, hogy én mindent megteszek, nem garancia a sikerre. Ám például a Zentai Gimnázium esete – ahol az igazgatónak a kedvező döntésig sikerült elérni, hogy megmaradjon az elsődleges diáklatszám – egy sikertörténet – szögezte le Vicsek Annamária. Mint megtudtuk tőle, Vajdaságban 15 olyan kisebbségi osztály működik, ahol 6-nál kevesebb gyerek van, 108 osztály esetében pedig 5 és 15 között van a diáklétszám. Ez annak is köszönhető, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek van államtitkára az oktatási minisztériumban. Mint az államtitkár asszony hangsúlyozta, a jövőben is az a cél, hogy a nyolcadikosok vajdasági középiskolákban tanuljanak tovább, valamint reálisan és racionálisan kell a középiskolai hálózatot is kialakítani, ebben az MNT-nek, a tartományi oktatási titkárságnak, a gazdasági kamaráknak, valamint a különböző községi önkormányzatoknak is nagy szerepe és feladata van. Tavaly esett meg először, hogy a hálózat kialakításakor a tartományi oktatási titkárság szakembereivel is megtörtént a minisztériumi egyeztetés, még mielőtt a tartományi kormány meghozta volna a döntését az iskolahálózatról.

Ez, hogy most megszűnt ez az osztály a szabadkai gimnáziumban, nem jelenti azt, hogy nem nyílik többé magyar nyelven társadalomtudományi-nyelvi szakirányon első osztály, ha lesz elég jelentkező, természetesen gond nélkül megnyílik, mint ahogyan idén is elegendő számú diákkal működik a magyar nyelvű társadalomtudományi-nyelvi osztály. A gimnázium vezetőinek, munkatársainak a feladata, hogy amikor majd Vajdaság-szerte népszerűsítik intézményüket, sikerüljön elérniük, hogy minél több diák érdeklődését felkeltsék, hogy jövő szeptemberben legalább 15 diák iratkozzon erre a szakra. Azoknak az osztályoknak, ahova az átíratott tanulók járnak, és az őket tanító tanároknak azon kell majd dolgozni, hogy a gyerekek zökkenőmentesen beilleszkedjenek és leérettségizzenek. A tartományi titkárság és a MNT feladata az lesz, hogy a minisztériummal tárgyalva az elkövetkező hónapokban egy racionális és reális középiskolai hálózat alakuljon ki jövő év szeptemberétől, amely a szakok lehető legnagyobb választékát kínálja majd fel a középiskolásoknak, ugyanakkor nem fog túl sok kis létszámú osztályt eredményezni, amelyek fennmaradása a jövőben is veszélyeztetett lesz. Az én feladatom oktatási államtitkárként pedig továbbra is az, hogy mindent megtegyek annak érdekében, hogy a kisebbségi érdekek ne csorbuljanak az oktatás terén, ami tökéletes és teljes sajnos nem lehet, és aminek csak egyik, de kényes eleme a kis létszámú osztályokért folyó harc is. Biztos vagyok benne, hogy a négy, most keserű tapasztalattal bíró tanulót ez nem fogja vigasztalni, de a vajdasági magyar középiskolai hálózatot mérlegre téve, és figyelembe véve az elvándorlás okozta rohamos létszámcsökkenést, úgy érzem, nincs ok aggodalomra – hallottuk Vicsek Annamáriától.